Connect with us

Voks 2024

Orbán: a mai napig kikérem Varga Judit véleményét – Golyóálló mellény nélkül a Blikknél

Orbán: a mai napig kikérem Varga Judit véleményét - Golyóálló mellény nélkül a Blikknél
Megosztás

Magyarország miniszterelnöke exkluzív interjút adott a Blikknek: elárulta, a mai napig kikéri Varga Judit, volt igazságügyi miniszter véleményét szakmai kérdésekben, Magyar Péter politikai pályafutása nem zavarja és elégedett azzal, amit az elmúlt 26 évben elért. Orbán Viktor a Blikk talk! vendége volt – ajánlja olvasásra/meghallgatásra riportját a portál.

A Fico elleni merényletről

” Az biztos, hogy a Fico-féle párt, a Smer az egyszerre hagyományos értékeket védelmező, szuverenista – tehát a nemzeti függetlenséget értéknek tekintő – és egyben békepárti erő. És ezzel szemben egy progresszív, baloldali, nemzetközi, háborúpárti gondolkodású merénylő áll. Nem tudjuk, hogy egyedül volt-e, egyelőre a titkosszolgálatok közötti beszélgetéseknek az anyagát látom, abban még nem tudtak állást foglalni.”

„A helyzet az, hogy abszolút biztonság nincs. Azt sosem lehet elvárni a politikustól, hogy ne találkozzon az állampolgárokkal. Részben

senki sem akar börtönszerűen, elzárva élni az emberektől, nem akarja, hogy elveszítse a politikán kívüli kapcsolatokat, meg egyébként is, az ember támaszkodik a támogatóira, velük beszél, odamegy, találkozik velük.

Szegény szlovák biztonsági szolgálatokat is mindenki fűrészeli, hogy rosszul végezték a munkájukat. De mit kellett volna szegényeknek csinálniuk?

Odamegy a miniszterelnök az emberek közé. Én is odamegyek nap, mint nap.”

Látja? Nem látja?

„Én úgy kezdem minden nap az életemet – azon kívül, hogy beülök az autóba és elolvasom a Nemzeti Sportot -, hogy beérkezem a hivatalba és elolvasom az aznapi, mondjuk úgy, hogy jelentéseket. Ezek között első helyen a titkosszolgálatiak vannak.”

Csak a béke….

Van húsz egynéhány tagállam az Európai Unióban, amely határozottan háborúpárti.

Van egy tagállam, ez Magyarország, amely határozottan békepárti

(…) Arra számítok, hogy lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek, mint a háborúpártiak, lesz egy Európai Tanács, ahol mi ülünk miniszterelnökök, ott is megváltozik szerintem az erőviszonyoknak a képlete. A háború egy olyan állatfajta, ami nem áll meg, hanem mozog. És éppen az eszkaláció felé mozog. Nem az a kérdés csak, hogy valaki háborúpárti vagy békepárti általában, hanem hogy a háború következő fokozatát akarja-e valaki vagy nem. Úgy látom, hogy a háború következő fokozatát, ami már azt jelentené, hogy Oroszország területét is elérni képes technológiát adjanak át Ukrajnának, ne adj isten, nyugat-európai államok vagy a NATO katonái menjenek be ukrán területekre, ez már egy olyan lépés, amit még a korábbi háborúpárti miniszterelnökök nagy része is túlzásnak tart.

Mit jelent a béke? A béke tűzszünetet jelent először is és béketárgyalásokat másodszor.

Belpol….

„Vannak dolgok, amelyekre föl lehet készülni, de itt egyszer csak azt láttam, hogy támadást indítottak a baloldali pártok a köztársasági elnökasszony ellen. Az volt a baj, hogy én teljesen eszköztelen voltam abban a helyzetben. (…) Varga Judit lemondása vezéráldozat volt.” Manapság is beszél velük:

„Mégiscsak, a mi politikai táborunkban vannak személyes érzelmek, nem szoktunk erről beszélni, mert nem tartozik ez a nyilvánosságra, de barátságok vannak a jobboldalon. Nem egyszerűen munkatársak vagy kollégák, hanem barátok is vagyunk.

És ezt a barátságot nem is akarom megtagadni Novák Katalinnal. Az igazságügyi miniszterasszonnyal gyakrabban találkozom,

kíváncsi vagyok a véleményére, vannak ügyek, amelyekben kifejezetten számítok a véleményére most is.

Magyar Péterről

„A szóban forgó úriembert nem ismerem, életemben két mondatnál többet nem váltottam vele és az is teljesen formális volt.

Ha ő a „belső körökhöz” tartozott, akkor én nem.

Egyébként is nehezen megyek túl a politikán és nem szívesen mondok véleményt az emberekről, különösen olyanokról nem, akiket nem ismerek….”

A teljes beszélgetés itt hallható.

Kapcsolódó

Szerző