Connect with us

Kerítésen innen

Semjén embere erkölcsi és politikai összeférhetetlenség okán távozik az Európai Néppártból

Semjén embere erkölcsi és politikai összeférhetetlenség okán távozik az Európai Néppártból
Megosztás

Feltehetően nagy reménnyel autózott péntek reggel a „Karmelita-palotába” tárgyalni Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) bajor elnök-frakcióvezetőjével, ami -szintén jogos a feltételes mód- nem a terve szerint alakult.

Semjén tervez, Weber végez…?

Csütörtökön még nagy mellénnyel nyilatkozta a KDNP elsőszámú közszolgája, hogy

“holnap reggel jön hozzám Weber úr, tiszta vizet öntünk a pohárba”

péntekre kiderült, hogy a TISZA-áradás vize bezavart. Ahogy arról beszámoltunk, Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke pénteken Budapestre látogat, hogy Magyar Péterrel tárgyaljon arról, a TISZA Párt mandátumot szerzett EP-képviselői belépnek-e a pártcsaládba. Gulyás Gergely csütörtökön a Kormányinfón azt mondta,

elképzelhetetlennek tartja, hogy Hölvényi György KDNP-s képviselő a Néppártban maradjon, ha oda a TISZA képviselői is beülnek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta ez két úton akadályozható meg, vagy a Néppárt nem veszi fel a TISZA pártot vagy kilép a KDNP. Májusban Semjén Zsolt az atv.hu-nak azt nyilatkozta:

fel sem vetődött, hogy a KDNP kilépjen az Európai Néppárból, történelmi jogon van ott, és ez a nemzeti érdeke is.

fotó: MTI

Nem jött be a jó öreg pávatánc?

Őszinte, korrekt és hosszú beszélgetést folytattak, érzelmileg nehéz a KDNP számára a jelenlegi szituáció,

“mivel előbb voltunk a Néppártban, mint a Néppárt. Az Európai Néppártba Antall József és Helmut Kohl személyesen hívta be a KDNP-t”

– mondta Semjén.

„A KDNP számára erkölcsi és politikai okokból is elfogadhatatlan Magyar Péter személye az EPP-frakcióban, a TISZA Párt a Néppártban. A KDNP ezért távozik az Európai Néppártból”

– jelentette be péntek délelőtt a pártelnök.

Magyar Péter azzal, hogy személyében támadta Hölvényi Györgyöt, a párt EPP-s képviselőjét, „kényszerpályára tette” a KDNP-t

– mondta az ATV kérdésére. A KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes azt mondta: a TISZA Pártot tekintve érthető a szempont, hogy az Európai Néppártnak nem mindegy, hány képviselő csatlakozik az ő EPP-frakciójukhoz, 7 vagy 1 – utalt a TISZA 7 EP-mandátumára és KDNP-s Hölvényi Györgyére.

„A KDNP számára elfogadhatatlan, ha Magyar Pétert felveszik az EPP-frakcióba, a TISZA Pártot a Néppártba. Akkor a KDNP távozik”

– szögezte le Semjén, hozzátéve:

„Erkölcsi, elvi és politikai okokból kifolyólag a KDNP helyzete tarthatatlanná vált az Európai Néppártban. Ezt Manfred Weber most tudomásul vette”.

Szerző