Connect with us

Blogbazár

Havas Henrik megint „odamondott”: az egyik romlott, a másik simán h#lye

havas
Megosztás

Havas Tanár Úr ezúttal a kognitív disszonanciáról elmélkedik, ám jó szokásához híven, most sem csak úgy általában, „á, dehogy”!

A Fidesz ,,agytrösztjei” (Te Jézus Mária!)

„Hétvégén megint rengeteg újságot elolvastam,  és egészen komoly cikket olvastam arról, hogy a kognitív disszonancia hogyan jelentkezik bizonyos közéleti szereplőknél. A szerző (a nevére már nem emlékszem) nagyon leegyszerűsítve azt a kérdést teszi fel, hogy miért tesz valaki olyat, ami ellentmond a meggyőződésének. Ez volna tehát a definíció, de az igazán izgalmas az, hogy a cikkben konkrétan rákérdeznek arra, hogy a Fidesz ,,agytrösztjei” (Te Jézus, Mária!) mármint az olyanok, mint a Menczer, a Bayer, a görnyedt Orbán Balázs, nem beszélve a söpredékről, a két Lomniciről, a két Láncziról, az Apátiról meg az egész Megafonos bandáról, tehát hogy mondhatnak, írhatnak olyasmit, ami nem fér össze az erkölcsiségükkel? A kérdés azoknál a személyeknél igazán érdekes, ahol egyáltalán elképzelhető az a minimális erkölcsi, intellektuális szint, ami miatt előállhat az illető agyában a kognitív disszonancia jelensége. Kapásból az idősebbek közül Navracsics Tiborra, az új generáció tagjai közül mondjuk Gulyás Gergelyre gondolok.

Szerintem Navracsics alapvetően romlott ember, afféle III. Richárd,

aki eldöntötte, hogy gazember lesz. A Gulyás-féle típus bonyolultabb képlet. El tudom képzelni, hogy a fiataloknál megszokott szenvedélyes hit, valamiféle irracionális elkötelezettség mentén képes elhitetni magával, hogy az összes gazemberséget egy jó cél érdekében követi el. A legjobb példa Rétvári Bence. Egy tévéadás után azt mondta nekem, hogy:

,,Azért ne higgye azt a Tanár Úr, hogy elfelejtettük, hogy 6 napig államtitkár volt a Horn-kormányban!”

Tényleg 6 nap után mondtam fel, a magam részéről megoldottam a kognitív disszonancia problémáját. Vajon a Rétvári pszichiátere mivel magyarázza az államtitkár közveszélyes ténykedését”

-fejezte be a kérdéssel posztját Havas Henrik.

Ezeket olvasta már?

Szerző