Connect with us

Kerítésen innen

Dr. Karsai Dániel: Isten és az emberi jog is azt mondja: szabadságot mindenkinek!

Én nem foci, nem is Vasas, hanem "dr. Karsai Dániel drukker vagyok"!
Megosztás

Nem aránytalan az asszisztált öngyilkosság büntetőjogi tilalma. Ez a tilalom azon személyek esetében sem aránytalan, akik külföldön segítenék orvos asszisztálta halálhoz az érintetteket – így döntött a napokban a halálos beteg Karsai Dániel alkotmányjogász ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

” Szabad akarat Isten és ember előtt „

Dr. Karsai reagált az ítélet kapcsán kialakult „komment- és a többi megszólaló véleményével kapcsolatban:

„Az elmúlt napokban több helyről elhangzott, hogy az életről csak Isten dönthet. Ebben a kontextusban kissé meglepő módon az orális szex is felmerült. Most erről szeretném kifejteni az álláspontomat. (Nem az orális szexről, arról elég annyit tudni, hogy ha jó, akkor nagyon jó, ha nem jó, akkor is jó. Adni és kapni is.)

Én vallásos vagyok. Hiszek abban, hogy egy felsőbb entitás teremtett minket. Ugyanakkor a teremtés nem lenne teljes a szabad akarat nélkül. Ha nem tudunk elkövetni jót és rosszat egyaránt, nem lenne értelme a létezésnek.

Tegyük fel, hogy az életvégi döntés meghozatala “rossz”. Evilági, azaz jogi eszközökkel megtiltani akkor sem lehet.

Az Isten által adott szabad akaratot nem lehet korlátozni.

Sokan most az asztalra csaphattak. Micsoda?

Ezen az alapon akkor engedélyezzük a gyilkosságot, gyerekek abuzálását, a korrupciót? Természetesen nem. A mások sérelmére elkövetett “rosszat” nem szabad hagyni. Sok esetben jogi eszközökkel is fel kell ellene lépni. De ha más nem sérül, mint az életvégi döntések meghozatala esetében, úgy a szabad akarat nem akadályozható.

Ez Isten és ember ellen való vétek lenne. És súlyos emberi jogi sérelem. Az elmúlás ugyanis az élet része. Tehát az elmúlás: létkérdés.

Az Alaptörvény egyik legszebb mondata szerint a létezés alapja az emberi méltóság. Aminek integráns része az önrendelkezési jog. Ami kiterjed az elmúlás idejének és módjának megválasztására is.

Összefoglalva Isten és az emberi jog is azt mondja: szabadságot mindenkinek!

Mindenkinek szép napot kívánok. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! Németország, reszkess.”

A hozzászólásokból…

„Ez egy nagyon korrekt megfogalmazás volt. Ateistaként az Istenben/felsőbb entitásban való hit nem része az életemnek. De ha létezik is Isten, a szabad akaratot biztosan engedi minden teremtményének. Jómeccsnézés(eke)t kívánok Önnek! ”

„Kedves Dr. Karsai Dániel, úgy látom, az emberiség történelmének talán legmeghatározóbb vezérfonala, hogy a mindenkori hatalom, hogyan és milyen mértékben korlátozza a szabad akaratot (egyház – vallás, állam – törvények) hatalma megtartása, növelése érdekében.
A világon a legtöbb aljasságot „Isten szent nevében” követték és követik el.” „Elképesztő,hogy milyen méltóságteljesen, higgadtan és intelligensen reagált arra az agyatlan, idióta kreténre.”

„Az intelligencia, a valódi elfogadás, az emberek iránti tisztelet, szeretet, ami minden poszton átsüt! Amit az a megafonos valaki (senki) mondott, mindennek az alja. Elképzelni nem tudom, hogy mi lehet egy ilyen ember lelkében.”

„Lehet kicsit felháborító a hasonlat : Nézem a napon pihenő két kutyám. Egészségesek már idősek. Ha teljesen leegyszerűsítem a létezés jogát ,akkor ha gyógyíthatatlan betegek lennének, vagy már annyira szenvednének ami már számukra méltatlan és számomra is szenvedés nézni … Nekik a sorsukról a méltatlan szenvedésük lezárásáról dönthetek büntetlenül és őket meg sem tudom erről kérdezni akarják-e ….Az embernek az emberhez méltó lezárásról ..Nem dönthet az ember . Dönthet a kezelések beszüntetéséről , ami szenvedéssel jár , éhenhal , megfullad … Ez Emberhez méltó befejezés? A háziállatainkkal nem tesszük nem hagyjuk szenvedni , de az embert igen! Isten meg törvények meg ….”

Csak úgy….

„A Karsai Dániel kapja be… Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira, annyira izél, tehát hogyha olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, azt viszontlátásra” – mondta Szakács István, a Megafon győri influenszere, akinek a TikTokon kérdezték a véleményét arról, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök elutasította Karsai kérelmét, amiben kegyelmet kér az életvégi döntésben segítőknek.

Csak úgy 2….

„A következő mondatomban minden szót szándékosan használok: Orbán Viktor minősíthetetlen módon válaszolt. Közölte, hogy

megveti Dávidot azért, mert felvállalja a szenvedő emberek képviseletét és abból politikai ügyet csinál.

Mindezt az a politikus mondta, akinek a most lezárult kampányban minden második szava a háború volt. Orbán Viktor a továbbiakban még lejjebb süllyedt

Közölte, hogy aki az életvégi döntésekhez való jog pártján áll, az megvetendő.

Ez Dávidon kívül a magyar lakosság kétharmada. Meg Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. Ha kérhetném, amikor legközelebb beszélnek, kezdje azzal, hogy

Cher Emmanuel, je te déteste.

Szerző