Connect with us

Banánköztársaság

Győri Enikő lehet az új Varga Judit, vagyis a magyar uniós biztos – Ujhelyi István szerint a világ…..

Győri Enikő lehet az új Varga Judit, vagyis a magyar uniós biztos - Ujhelyi István szerint a világ.....
Megosztás

Jövő hét kedden hivatalosan is megalakul az új összetételű Európai Parlament, csütörtökön pedig várhatóan a többség újabb öt évre Ursula von der Leyent választja majd meg az Európai Bizottság elnökének – indította szokásos vasárnapi nyílt levelét közösségi oldalán Ujhelyi István, saját definíciója szerint „ENSZ-nagykövet (UN Tourism) és közéleti influenszer”.

Győri, a „bevethető”….

Az elmúlt napok turbulens közéletét vitathatatlanul Orbán Viktor kormányfő túlzó nagyvonalúsággal „békemissziónak” nevezett, de valójában provokatív, orosz érdekeket kijáró és európai érdekekkel seftelő kalandozásai uralták, pedig vannak itt még más, meglehetősen aktuális kérdések a napirenden: például, hogy kit fog jelölni a szintén rövid időn belül megalakuló új Európai Bizottság tagjának a magyar kormány.

Nagyon nem mindegy ugyanis a delegált személye, különösen akkor, amikor Orbán és a Fidesz, valamint az Európai Unió kapcsolata soha nem látott mélységekbe zuhant. Politikai szemtanúként a brüsszeli bennfentesektől úgy tudom, hogy jelenleg négy név van a miniszterelnöki kalapban: közülük pedig a Fidesz egyik EP-képviselője, Győri Enikő lehet majd – akár kisebb kurflik után, de – a végső befutó.

Ha ezzel nem rontom a helyzetét, akkor leszögezem:

a jelenlegi helyzetben Győri szerintem kifejezetten jó választás.

Kezdjük egy lépéssel távolabbról…

A Karmelita eredeti tervei szerint Varga Judit EP-listavezető és EU-ellenes „szabadságharcos” lett volna a következő uniós biztos, ezt a jól felépített forgatókönyvet azonban a kegyelmi botrány és a kényszerű politikai lefejezések tönkre tették.

Az tudható, hogy a még hivatalban lévő, jelenlegi uniós biztosunk, Várhelyi Olivér halmozottan terhelt szereplővé vált Brüsszelben és emiatt szinte bizonyosan nem újrázhat. Még úgy sem, hogy egyáltalán nem kizárt:

Orbánék első körben (vagy akár Győri Enikővel közösen, amolyan női-férfi tandem-jelöltpárosként, amit Ursula von der Leyen öt éve javasolt a tagállami kormányoknak) őt fogják ajánlani az Európai Bizottság tagjának, mert ezesetben leginkább csak golyófogónak küldik majd előre, hiszen szinte bizonyosan nem kap majd többségi támogatást az Európai Parlament szakbizottsági képviselőitől.

Várhelyire nemcsak, hogy ráégett az Orbán-pártiság billoga,

de az utóbbi időben kifejezetten sok baki és kellemetlenség történt körülötte: elég csak a bekapcsolva maradt mikrofonjára gondolni, amikor egy parlamenti vitában az őt felkérdező EP-képviselőkre utalva azt mondta a mellette ülő kollégájának, hogy „hány hülye van még?!”, vagy a grúz/georgiai kormányfő Kobahidze felháborodására, miután a helyi kormány által – a civilek vegzálására és orosz mintára – elfogadni szándékozott „átláthatósági törvény” kapcsán Kobahidze állítása szerint Várhelyi egy telefonbeszélgetésben megfenyegette, mondván az Európai Bizottság számos ellenintézkedést tehet, ha átmegy a törvény, majd igencsak furcsán és félreérthető módon állítólag hozzátette:

„látta mi történt Ficóval, nagyon óvatosnak kell lennie”.

Várhelyi mindkét esetben azt mondta, hogy csak félreértették a szavait, de a magyarázkodásban egyértelműen behorpadt a politikai páncélja, ráadásul az általa vitt bővítési portfólió sem hozta az elvárt és leszüretelhető eredményeket, és akkor még nem beszéltünk az ukrajnai csatlakozás körüli, épp a magyar kormány miatti feszült viták roncsolásáról. Nem kizárt tehát, hogy Várhelyit dobja be elsőnek az Orbán-kormány, de ennek célja csak az lesz, hogy a – sok esetben ugyancsak durcás óvodásként viselkedő – európai intézményrendszer büntetőleg és tüntetőleg visszadobhassa; ezzel megágyazva a valódi jelöltnek, akit már biztosan át fognak engedni a szűrők.

Ez utóbbi lenne információim szerint Győri Enikő,

aki mind szakmai, mind politikai szempontból egyébként jó választásnak tűnik. Úgy hallom, hogy

a névsor harmadik és negyedik helyén szerepel még Ódor Bálint EU-nagykövet és Bóka János EU-ügyi miniszter is, de előbbi leginkább csak D-tervnek tűnik, Bóka pedig a december végéig tartó soros magyar uniós elnökség karmestere, akit ebben a helyzetben kivenni a zenekarból több mint indokolatlan lenne.

Győri ezzel szemben bevethető,

a Fidesz külpolitikusai, EP-képviselői közül az egyik legrutinosabb és – ami a kormánypárt jelenlegi dagonyázásában kimagasló előny – egyik legelfogadottabb européer politikusa Brüsszelben.

Sokat gondolkodom is rajta, hogy

a hozzá hasonló, valóban polgári-konzervatív értékeket valló, gondolkodó politikusok hogyan viselhetik el a Fidesz populista széljobbra csúszását, de ezt majd a visszaemlékezésekben elolvassuk egyszer.

  • Győri volt a felelőse a tizennégy évvel ezelőtti, első magyar uniós elnökségnek,
  • kívülről-belülről ismeri az Európai Uniót,
  • öt éven át a madridi nagykövetséget vezette,
  • négy idegennyelven beszél és
  • – csak hogy a radikális ellenzékieket is zavarba hozzuk – egykoron még amerikai és mexikói ösztöndíjasként a ma már sorosista, üldözendő „dollármédia” kategóriájába tartozó HVG hetilapnak írt helyi tudósításokat.

Ahogy fentebb írtam, Győri politikai értelemben is jó döntés Orbánnak: borítékolhatóan jó munkát fog végezni, az elfogadottsága egyértelmű és – miként csendes asszisztálása is mutatja – a Fidesz jelenlegi, sokszor abszurdba forduló új irányvonalát is képviselni, de legalábbis elfogadni kész.

 

Szerző