Connect with us

Kerítésen innen

Kiszivárogtak Orbán „jól megalapozott tervei”

Kiszivárogtak Orbán „jól megalapozott tervei”
Megosztás

Orbán Viktor, a nagy levelező újabb irománya lett nyilvános, ezúttal az EU-s vezetőknek a július eleji külföldi látogatásait összegző leveléről van szó.

Csak, hogy Ők is tudják merre van az előre….

A Financial Times szerint a magyar miniszterelnök azt írta, az Európai Uniónak újra kell indítania a közvetlen diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, és „magas szintű” tárgyalásokat kell kezdenie Kínával, hogy békés megoldást találjanak az ukrajnai háborúra.

Orbán Viktor a Volodimir Zelenszkij ukrán, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel való találkozók kapcsán szerzett tapasztalatairól azt írta, az „általános megfigyelés” az, hogy

„a katonai konfliktus intenzitása radikálisan eszkalálódni fog a közeljövőben.”

A Trumppal való beszélgetésről Orbán Viktor azt írta a Charles Michel európai tanácsi elnöknek és más uniós vezetőknek szóló levélben:

„A választásokig nem várhatunk békekezdeményezést Trumptól. Azonban biztosan állíthatom, hogy nem sokkal választási győzelme után nem fog várni a beiktatására, hanem azonnal készen áll béketeremtőként cselekedni. Részletes és jól megalapozott tervei vannak erre.”

A magyar kormányfő szerint ez azt jelenti, hogy az EU-nak elmozdulásra kell számítani az amerikai politikában, és vagy elfogadja az Oroszország és Ukrajna közötti azonnali tárgyalások szükségességét, vagy nagyobb felelősséget vállal Ukrajna védelmének finanszírozásáért.

„Több mint meggyőződésem, hogy Trump elnök győzelmének valószínűsíthető kimenetele esetén az USA és az EU közötti pénzügyi terhek aránya jelentősen megváltozik az EU hátrányára, amikor Ukrajna pénzügyi támogatásáról van szó”

– írta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a transzatlanti egység jegyében Európa stratégiája az amerikai „háborúpárti politika” másolata. Szerinte eddig nem volt független és szuverén európai stratégia vagy politikai akcióterv.

„Azt javaslom, vitassuk meg, vajon észszerű-e a jövőben e stratégia folytatása”

– írta Orbán Viktor.

„Erős erkölcsi és racionális alapokon nyugvó lehetőséget találhatunk arra, hogy új fejezetet kezdjünk politikánkban… [és] erőfeszítéseket tegyünk a feszültség csökkentésére és/vagy az ideiglenes tűzszünet feltételeinek megteremtésére és/vagy a béketárgyalások megkezdésére”

– olvasható a magyar kormányfő uniós vezetőknek írt levelében.

…és ha már levél….

Hivatalos levélben kéri 63 EP-képviselő Magyarország szavazati jogának felfüggesztését:

„Mi az Európai Parlament alulírott tagjai felszólítjuk önöket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye alapján Magyarország szavazati jogát felfüggesszék a tanácsban”

– kezdődik az az Ursula von der Leyennek, Charles Michelnek és Robert Metsolának címzett levél, amit az EP 63 képviselője írt alá. A képviselők szerint Orbán Viktor békemisszióján az ország uniós soros elnökségét felhasználva szándékosan keltette azt a látszatot, mintha az EU nevében tárgyalna Moszkvában és Pekingben, miközben a valóságban neki semmi ilyesmire nem volt felhatalmazása.

„Az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége alig kezdődött meg, de Orbán miniszterelnök már most jelentős károkat okozott azzal, hogy visszaélt az elnöki szereppel”

– áll a levélben, amelyet a hvg.hu idéz. A levélírók szerint a magyar kormányfő szabotálja a közös uniós álláspontot azáltal, hogy a mindenáron való tűzszünetet hirdeti ahelyett, hogy azt az ukrán feltételekhez kötné. Így Orbánnal nem csak az a baj, hogy olyan jogköröket gyakorol, amikre nem lenne felhatalmazása, hanem az is, hogy ezeket az unió álláspontjával ellentétes nézetek propagálására használ fel.

„Figyelembe véve a fenti hatalmi visszaéléseket, felszólítjuk önöket, hogy a kármentés érdekében haladéktalanul lépjenek a tettek mezejére. Erre ráadásul nem csak az EU hitelességének megőrzése miatt van szükség, hanem a jelenlegi geopolitikai helyzet is ezt követeli meg. Olyan komoly lépésekre van szükség, mint amilyen Magyarország szavazati jogának felfüggesztése a tanácsban, ugyanis a gyakorlat azt mutatja, hogy a helyzetre vonatkozó puszta szóbeli rosszallás hatástalan”

– írják a képviselők.

Szerző