Connect with us

Kerítésen innen

Délután hidegfront, de addig hőség + 14 napos „hogyan tovább…”

szünet, oktatás, kánikula,
Megosztás

Ahhoz nem kell nagy meteorológusnak lenni, hogy megállapíthassuk: ma is tombol a kánikula, hiszen elég kinyitni az ablakot, amin már reggel dől be a hőség a lakásba és a reménytelenül kék égen sehol egy felfőfoszlány. Na de, hogy mit várhatunk a következő 14 napban, az már tudomány….

Vasárnap

Nyugat, északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat. A front érkezése előtt, országszerte szinte felhőtlen égbolt, napsütéses idő lesz.

Tovább fokozódik a hőség, 33-37 fok köré emelkedhet a hőmérséklet.

Ismét a déli megyékben várható a legmelegebb, míg északon, északnyugaton a kevéssé meleg. A front érkezésével, nagyjából a délután második felétől kezdődően északnyugat felől délkelet felé haladva, egyre nagyobb területen erősödik meg az ÉNY-i szél, melyet átmenetileg viharos lökések is kísérhetnek. Estére a Tiszántúlt is eléri a szélerősödés. A front mentén erőteljesebb gomolyfelhősödésre, északnyugat felől terjeszkedve egy-két kósza, elsősorban a Dunántúl nyugati, délnyugati térségét és esetleg az északi megyéket érintő zápor, zivatargóc kialakulására látszik esély. Az ország nagy részén azonban nem várható csapadék. Éjszaka át is vonul a frontfelhőzet, a néhol még előforduló záporok, egy-egy zivatargóc is megszűnik, csökken a felhőzet. A szél a Tiszántúl kivételével fokozatosan mérséklődik.

Hétfőn front mögötti derült, vagy gyengén felhős, szikrázóan napos időre számíthatunk

Az ÉÉNY-i szél az északnyugati szélcsatornában, illetve Szabolcsban megélénkül. A hőség mérséklődik, de meleg marad az idő. Északon pár fokkal 30 fok alatti, délen pár fokkal 30 fok feletti hőmérséklet lesz jellemző a kora délutáni időszakban. Este a Tiszántúlon várható erős ÉK-i szél, míg másutt mérséklődik a légmozgás. Éjszaka derült, csillagfényes égbolt lesz a jellemző. Hajnalban keleten is mérséklődik a szél. Hűvös lesz a hajnal, az északi, szélvédett völgyekben akár 10 fok alatti értékek is előfordulhatnak.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • vasárnap délután északon, északnyugaton 32-34, délen 36-37,
  • hétfő reggel északnyugaton 12-16, délkeleten 18-19,
  • hétfő délután 27 – 33,
  • kedd reggel 10 – 16 fok köré várható.

Legvalószínűbb folytatás…

Kedden, szerdán nyugodt, napsütéses, nyaralóidő alakul ki a térségben. Szerdán ismét országszerte 30 fok fölé, délen, délkeleten 35 fok közelébe fokozódhat a nappali felmelegedés, de a várhatóan többnyire 20 fok alatti hajnalok miatt elviselhető maradhat a meleg. Sűrűbben beépített, lebetonozott, városi környezetben sajnos ez az éjszakai felfrissülés kevéssé tud megvalósulni.

Csütörtökön – már növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – a megelőző napoknál gomolyfelhősebb, fülledtebbre forduló, továbbra is nagyon meleg időre van kilátás. Késő este, éjjel, a Dunántúl térségében esély körvonalazódik egy-két zivatargóc kialakulására is.

Péntekre, egyelőre jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – labilisabb légköri helyzet kialakulása látszik valószínűbbnek. Fülledt, változóan gomolyfelhős időben elszórtan záporok, zivatargócok kialakulására is látszik esély. Kiterjedt, áztató eső továbbra sem valószínű.

Szombatra már mérsékeltebb meleg melletti változó felhőzet, főként keleten szórványos záporok, zivatarok most a legvalószínűbb jövőkép.

eumet.hu

Biometeorológia

Vasárnap fülledt, meleg napra készülhetünk, de északnyugat felől egy hidegfront közelít. Továbbra is magas a szervezet folyadékigénye, amire érdemes odafigyelni és tudatosan pótolni a nap folyamán. A legmegfelelőbb erre a tiszta víz, melyből a fizikai terheléstől függően 2-3 liter elfogyasztása az ideális ilyen meleg napokon. Gyakori, hogy az idősek kevésbé érzik a szomjúságot és így elhanyagolják a folyadékpótlást, Ajánlott rájuk odafigyelni, mert könnyen komolyabb baj is felléphet a kiszáradásból eredően. Ugyancsak odafigyelést igényelnek a csecsemők! A megfigyelések szerint, a front előtti fokozódó légköri feszültség hatására, ilyen légköri helyzetben a szívinfarktusok száma, a keringési elégtelenség tünetei, illetve a vérnyomás ingadozások gyakorisága nő. A szokásostól hevesebb tünetek, fulladás, erős szegycsont mögötti fájdalom esetén feltétlen keressék fel kezelőorvosukat vagy a legközelebbi ügyeletet. A tünetek megelőzésére kerüljék az erős fizikai munkát és pontosan vegyék be az előírt gyógyszereket! A front érkezése után, a szél hatására a levegő felfrissülése várható, így a szív- és érrendszeri betegek panaszai előreláthatólag a tegnapi fülledt, tüneteket fokozó idő után ma mérséklődni fognak.

Hétfőn hidegfronti hatás mellett, kellemes hőmérsékletű időre készülhetünk. A túlzottan nyomasztó meleg után a hűvösebb, frissebb idő kedvezően hat szervezetünkre. Erős az UV-sugárzás, emiatt a napozással óvatosan kell bánni.

Forrás

Friss híreink!

Szerző