Connect with us

Kerítésen innen

Az örök térdfiatalság megvehető: 16 500 dollár -cirka 6 millió forint- ízületenként

Az örök térdfiatalság megvehető: 16 500 dollár -cirka 6 millió forint- ízületenként
Megosztás

Ami eddig csak filmeken láthattunk, most a megvalósulás küszöbén áll, hiszen ha van a fájós térdű páciensnek darabonként 6 millió forintja és ódzkodik az implantátum-beültetéstől, amit a feléből megcsináltathat magának, vagy kivárhatja a sorát TB-alapon az egyen-térdprotkóra, akkor pálya van….

Megoldás: az őssejt-fröccs

Bryan Johnson technológiai vállalkozó évi 2 millió dollárt költ arra, hogy újra 18 évesnek érezhesse magát, azonban így is nehezen talált megoldást fájó térdére és csípőjére. A Business Insider beszámolója szerint végül rátalált a Bahamákon egy kísérleti terápiára, ahol egészséges fiatal svéd önkéntesektől származó több millió őssejtet fecskendeznek a térdébe, a csípőjébe és a vállába.

Mindennek az ára körülbelül 16 500 dollár ízületenként, az egész testre kiterjedő kombináció pedig 25 ezer dollárt kóstál.

Johnson egy speciális típusú kezelést kapott, amely mezenchimális őssejteket tartalmaz. Ezek a sejtek úgy tűnik, hogy csökkentik a gyulladást és elősegítik a regenerációt. Más sejtekkel ellentétben képesek önállóan is működni – más szövetektől elszigetelve, a sérült vagy rosszul működő szövetek felé vonzódva, hogy segítsenek helyreállítani azokat. Az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatósága (FDA) nem hagyta jóvá a terápiát, egyes külföldi klinikák azonban képesek a kezeléseket más országok szabályozó ügynökségeinek jóváhagyásával biztosítani.

Bár ez bizonyos dolgokra hatásos, nem feltétlenül fiatalítja meg az ízületeket

– mondta Rasul Chaudhry, az Oakland Egyetem biológiai tudományok professzora, aki az őssejtkutatásra specializálódott.

Nehéz visszafordítani az életkorral összefüggő károsodást olyan sejtekkel, amelyek veled együtt öregedtek

– mutatott rá Chaudhry.

Forrás

Csak úgy….

„…Két lehetősége van. Az állami egészségügyben két és fél év múlva tudjuk megoperálni. A fájdalom nem szűnik meg, valamelyest romlik, egyre rosszabbul tud járni, de a gyógyulási esélyeit a várakozás nem csökkenti. A másik választási lehetőség: két hónap múlva megoperálom privátban…”

hangzott el az orvos-beteg közti beszélgetés 2024 Magyarországán. A család úgy döntött, nem kockáztatják meg a beteg lenyomorodását, inkább kifizettek kétmillió-hétszázötvenezer forintot a műtétért, így november végén kapott egy csípőprotézist egy fővárosi magánklinikán. A gyógytornásza azt mondta neki,

örüljön, hogy így történt, mert így a bikinivonalánál van egy kis bemetszés, az állami kórházak többségében viszont ennél sokkal nagyobbat vágnak. Kevés sebész alkalmazza a kíméletesebb műtéti megoldást, amelyek révén nem sérülnek az izmok.

(A leghosszabb várólisták – térdprotézis beültetése a 2024 januárjában (vagy az ehhez legközelebbi időpontban) előjegyzett betegeknél

  • 1. Szombathely – 2030. október
  • 2. Szekszárd – 2027. december
  • 3. Veszprém – 2027. október

A leghosszabb várólisták – csípőprotézis beültetése a 2024 januárjában (vagy az ehhez legközelebbi időpontban) előjegyzett betegeknél

  • 1. Szombathely – 2026. október
  • 2. Szekszárd – 2026. március
  • 3. Kastélypark Klinika – 2025. november)

Az okok: a pénz-, és szakemberhiány, az egészségügy állapota és még valami….

A térdprotézis-beültetéseknél kevés a specialista, ezt a műtétet az ortopédiai sebészek közül is kevesen végzik. A legjobb szakembereket pedig rész- vagy egész munkaidőben, és gyakran a stábjukkal együtt elcsábítják a magánklinikák vagy az év egy részében külföldön operálnak. A svéd példa szerint azonban nem ördöglakat a megoldás:

azok az intézmények ugyanis, ahol „futószalagszerűen”, csak erre koncentrálva operálnak, évente 1500-2000 műtétre is képesek.

Ne gigakórházakra gondoljunk: egy 20 ágyas ortopédiai centrum például kétezer csípőprotézist helyez be évente úgy, hogy az orvosai fejenként naponta öt ilyen beavatkozást végeznek, és egy ágyon évi 100 beteg fordul meg.

Két-három ilyen kis klinika, amely lényegében egy kórházi osztálynak felel meg, leoperálná a teljes magyar várólistát.

Forrás

Szerző