Connect with us

Kerítésen innen

Friss infó: vádalkut kötött Kiss László, Óbuda letartóztatott polgármesterének volt munkatársa

Ha a NAV-ügyvéd elment volna a tárgyalásra...., de nem így tett, 100 milliót bukott (buktunk) az állam
Megosztás

Kiss László óbudai polgármester korábbi munkatársa vádalkut kötött az ügyészséggel, az enyhébb büntetésért cserébe terhelő vallomást tett a kerületvezetőre – mondta a kerület DK-s vezetőjének védőügyvédje, Zamecsnik Péter a Hír TV Napi aktuálisban.

A vád

Kisst hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják, amiért szerdán őrizetbe vették, majd pénteken le is tartóztatták, miután a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál. A III. kerület júniusban újraválasztott polgármestere a vád szerint

2019. októberi megválasztása után egy ismerősével megállapodott arról, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és más önkormányzatnál dolgozó hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetniük.

Kiss: ez abszurd…

Zamecsnik a Hír TV-ben azt mondta, hogy Kiss László minden vele szemben megfogalmazott gyanúsítást abszurdnak tart, írja a Telex. A politikus állítása szerint az ügyben érintett gyanúsítottak egy részét nem is ismeri, sosem találkozott velük.

„Ő azt mondja, hogy semmi köze ezekhez a történetekhez. Majd a perbíróság feladata lesz eldönteni, hogy így van-e”

– mondta az ügyvéd hozzátéve:

„Az kétségtelen tény, hogy a polgármester úr egyik korábbi munkatársa a saját érdekei mentén egyezséget kötött az ügyészséggel. Nagyon kedvező büntetési tételben állapodtak meg, 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés helyett csak 14 hónapot kell fogházban töltenie” 

Elmondta,

hogyha Kiss László októberig előzetes letartóztatásban marad, akkor legvégső esetben akár új polgármester-választást is kiírhatnak a III. kerületben.

Óbuda önkormányzata a Központi Nyomozó Főügyészség szerint fiktív szerződéseket köthetett, ezért indult nyomozás az ügyben. Március 7-én vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt négy személyt vettek őrizetbe. Az önkormányzat által nyilvánosságra hozott papírok alapján NER-hez közel álló reklámcégek is érintettek lehetnek.

Ezzel szemben….

Dr. Magyar György szerint a helyzet az, hogy Kiss László szeptember végéig hivatalban marad, s bár az egyik helyettese is rács mögött van, az a III. kerületi önkormányzat napi működését nem érinti. Mellesleg a két vezető javadalmazását sem, mert szeptember végéig kapják az illetményüket.

Azt viszont senki nem tudja, hogy mi lesz utána, azt feltételezve, hogy Kiss letartóztatását esetleg szeptember közepén meghosszabbítják.

Egyetlen járható út van:

Kiss Lászlónak és Czeglédy Gergőnek – a már korábban letartóztatott alpolgármesterének – már most le kell mondania, és új választásokat kell kiírni Óbudán – ezt gondolja Bús Balázs, a kerület korábbi fideszes vezetője.

Ezzel kapcsolatban csak az a baj, hogy

a polgármester lemondhat ugyan, de ebből a következő ciklusra nézve semmi nem következik. A polgármester – és a helyi képviselők – jelenlegi tisztsége automatikusan megszűnik az ez évi választásokra figyelemmel.

A képviselő-testület az alakuló ülését a választás eredményének jogerőssé válását követő tizenöt napon belül tartja meg. Ezt a polgármester hívja össze és vezeti – ez olvasható az önkormányzati törvényben. A helyhatósági és az európai parlamenti választást idén előszőr azonos napon, június 9-én tartották meg, a még regnáló polgármesterek és képviselők mandátumát azonban alkotmányos keretek között nem lehetett lerövidíteni, ezért ők szeptember végéig hivatalban maradnak.

Utána azonban új időszámítás kezdődik

Az átmeneti szabályok alapján nem a választási eredmények kihirdetése, hanem október 1-je a fordulópont: azt követően 15 napon belül kell az új polgármesternek – aki persze lehet a korábbi is, de ez jogi szempontból indifferens – a képviselő-testület alakuló ülését összehívnia.

Ekkor kell esküt tennie a településvezetőnek és valamennyi helyi képviselőnek, mert ennek híján nem tölthetnek be semmilyen tisztséget. Ezen – vagy legkésőbb a következő ülésen – megalkotják vagy felülvizsgálják a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletet, a polgármester előterjesztése alapján megválasztják a bizottság vagy bizottságok tagjait, az alpolgármestert, alpolgármestereket, s döntenek az illetményükről, tiszteletdíjukról.

Ám ha nincs érvényes alakuló ülés, nincs képviselő-testület, nincs polgármester és alpolgármester sem.

Jogházag

Amire akkor sincs megoldás, ha az új településvezető a megválasztását követő napokban elhunyna, tartósan fekvőbeteggé válik, esetleg letartóztatásba kerül. Akkor a hatályos jogszabályok szerint nincs, aki helyette összehívja a képviselő-testület alakuló ülését, és ennek hiányában az önkormányzat sem alakulhat meg jogérvényesen.

Tehát nem dönthetnek a testület feloszlatásáról, s nem fogadhatják el a polgármester lemondását sem. Hiszen hivatalosan egyik entitás sem létezik.

Mi lehet a megoldás? A Fidesz!

A rendeleti kormányzás lehetővé teszi, hogy ennek a joghézagnak a betömését miként lehet megoldani. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes álmodik egy nagyot, és a mostani hosszú hétvégén kitalál valamit.

Ezzel kapcsolatban felmerülhet, hogy ebben az esetben ügyvezető polgármesterként és testületként hosszabbítanák meg a mandátumokat. Az adott ügyben ez kizárható, mert a polgármester személye ugyanaz, bár a testület összetétele némileg változhatott.

A bölcs jogalkotó kidolgozhatna egy esetleges választás megismétlését szolgáló szabályrendszert is. Nem akarunk ötleteket adni, a fideszes agytröszt képzelete határtalan…

Szerző