Connect with us

Kerítésen innen

Kovács Zoltán és operatívék a tűzijáték helyett is egymást és okos monitorjaikat nézik majd

Kovács Zoltán és operatívék a tűzijáték helyezz is egymást és okos monitorjaikat nézik majd
Megosztás

A kormány és az operatív törzs számára – a korábbi évekhez hasonlóan – természetesen most is az a legfontosabb, hogy mindenki biztonságosan ünnepelhesse Magyarország születésnapját – írta a Facebookon Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Nekik majd elmeséli a többi skac, hogy milyen volt….

Kovács Zoltán közölte:

a Szent István-napi rendezvénysorozat előkészítéséért és biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs a programsorozat egésze alatt működik, augusztus 20-án – amikor a legtöbb kiemelt rendezvény lesz – fizikailag is együtt ülésezik.

Egy kis „bezzegezés” nélkül nincs kormánymegszólalás, tehát ráfordult a lényegere:

A 2006-os tragikus kimenetelű augusztus 20-ai rendezvény az akkori szervezők és döntéshozók felelőtlenségének következménye volt. Ez most nem fordulhat elő, hiszen az operatív törzs számára minden információ rendelkezésre áll, döntéshozók alkotják, akik bármely rendezvényhelyszínen be tudnak avatkozni, szükség esetén le is tudják állítani a rendezvényt – ez igaz a kedd esti tűzijátékra is.

Mindenki nyugodtan örömködhet…

A szakemberek megerősített szolgálattal és erre az alkalomra telepített figyelő-mérő állomásokkal folyamatosan nyomon követik az időjárás alakulását. Az operatív törzs a Szent István-napi programsorozat egyes rendezvényeinek megtartásáról, illetve szükség esetén elhalasztásról a rendelkezésre álló információk alapján hoz döntést, amit természetesen minden lehetséges formában és csatornán meg is oszt

– írta Kovács Zoltán.

Emlékeztetőül….

2022-ben történt: valakit mindig hibáztatni kell? Az elmaradt budapesti tűzijáték okozóját ezúttal az Origo nevezte meg először: az Országos Meteorológiai Szolgálat „személyében”. Vasárnapi hungarikum…..

De jó, már azt hittük, hogy a regnáló mégsem tévedhetetlen! Az Országos Meteorológiai Szolgálat felelősségét firtatja az Origo amiatt, hogy az Operatív Törzs elhalasztotta a tűzijátékot, miután az OMSZ

80-90 százalékos valószínűséggel jelzett esőt és erős szelet, de a szombat este mégis csendes volt. A lap szerint tévedtek a meteorológusok.

A bűnbakkereső anyag szájról szájra terjed…. Több kormánypárti orgánum is átvette. A tűzijáték elhalasztásáról az Operatív Törzs döntött. Ők mérlegelték, hogy miként döntenek az OMSZ “jelentős bizonytalansággal terhelt” időjárás-előrejelzése tudatában, és közölték szombat délben, hogy „a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek”.

Az OMSZ a Facebookon reagált:

„A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért!”

Következmény: a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László augusztus 22-ével mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Természetesen indoklás sem volt, így az sem derült ki miért éppen most mentették fel a két vezetőt.

Persze mindenki tudott az augusztus 20-i tűzijáték körüli anomáliákról, hiszen a kormánypárti sajtó egy része (Origo, Mandiner) már vasárnap megnevezte a bűnőst. Azonnal kikiálltották, hogy az operatív törzs az OMSZ rossz, téves előrejelzése miatt mondta le a tűzijátékot.

A keddi Kormányinfón már arra is fény derült, hogy nem csupán az ünnepi „félresikerült” előrejelzés miatt, hanem mint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fogalmazott már régen fenálló kompetenciahiány miatt tervezték az OMSZ vezetőinek menesztését.

Kapcsolódó

Szerző