Connect with us

Kerítésen innen

Nagy agrárminiszter „magyaros fogadtatása” Csád elnökének – legényest, vagy pásztortáncot lejtett? – Frissítve!

Nagy agrárminiszter: magyaros fogadtatása Csád elnökének - legényest, vagy pásztortáncot lejtett, esetleg sortban csámpázott?
Megosztás

Megjött Csád elnöke! Ön szerint „mire gondolt a költő”, amikor „magyaros fogadtatás” címmel került Nagy István agrárminiszter közösségi oldalára a hír, miszerint éppen, hogy hazaért Kötcséről és már düböröghetett ki Ferihegyre, hogy köszöntse Csád elnőkét? Gulyásra, cigányzenekarra, pálinkára, sort-póló kombóra?

Leszállt….

Szombat este Magyarországra érkezett a Csádi Köztársaság elnöke, Mahamat Idriss Déby Itnó – derül ki Nagy István agrárminiszter Facebook-posztjából.

„Magyaros fogadtatás! Köszöntjük Mahamat Idriss Déby Itnót, a Csádi Köztársaság elnökét hazánkban”

– írta közösségi oldalán a miniszter.

Orbán Gáspár sehol?

A honvédelmi miniszter kabinetjének tagjaként a csádi katonai misszió előkészítésében részt vett Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár is. Nem tudni, hogy mi lehet az ok, de a Csádba delegált Orbán-fiú vagy annyira jól elbújt, hogy nyomát sem látni a képeken, vagy kimaradt a jóbol.

Ha már kimozdult, idenézett…

A csádi elnök a Pekingben megrendezett Kína-Afrika-csúcstalálkozó után utazott Budapestre, hogy a Csád és Magyarország közötti biztonsági együttműködési megállapodásokat véglegesítésék

– értesült korábban Tchad One. A Szabad Európa korábban arról írt, hogy Débyt már júniusban Budapestre várták, alig három héttel a megválasztása után. Akkor az elnök azért nem tudott eljönni, mert fegyveres incidensek történtek Csádban a hadsereg és iszlamista csoportok között. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tavaly október 13-án jelentette be, hogy

a kormány 200 magyar katonát küld a polgárháborús Csádba a Száhel-övezeti migrációs válság megfékezése érdekében.

A parlament tavaly november 6-án szavazta meg a katonai missziót, de már hetekkel a bejelentés – és parlamenti szavazás – előtt arról

döntött a kormány, hogy 817 milliót ad egy csádi humanitárius, képzési és fejlesztési központ létrehozására.

Frissítés!

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este a Karmelita kolostorban vacsora keretében tárgyalt Mahamat Idriss Déby Itnoval, a Csádi Köztársaság elnökével, aki két napos hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra. A kormányfő hétfőn további kétoldalú megbeszéléseket folytat Csád elnökével

– tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Csád az illegális migráció elleni küzdelem kulcsországa Afrikában. Az Afrikából Európába irányuló migrációt nem lehet megállítani a Száhel-térség országai nélkül. Ezért Magyarország együttműködési partnerséget épít Csáddal – ezek a hivatalos tárgyalások legfőbb témái.

Szó lesz ezen kívül a nemzetközi terrorizmus elleni közös harcról, a védelmi területen folytatandó tapasztalat- és tudáscseréről, kölcsönös kiképzésekről és közös műveletek lehetőségéről – olvasható a sajtófőnök közleményében.

csád

Szerző