Connect with us

Kerítésen innen

Orbán Gáspár az oszlop árnyékában, avagy hiába -minek is?- bujkálsz, megvagy!

Megosztás

A miniszterelnök fia már-már komikus módon igyekezett elrejteni, hogy részese a Csádban tervezett magyar katonai misszió szervezésének. A kormány is titkolózott, de amikor rájöttek, hogy a Direkt36 és a Le Monde francia lap bizonyítékokat szerzett Orbán Gáspár részvételéről a csádi projektben, gyorsan nyilvánosságra hozták azt.

Orbán Gáspár az oszlop árnyékában, avagy hiába -minek is?- bujkálsz, megvagy!
Megosztás

Csütörtökön írtunk arról, hogy Orbán Viktor fia, Gáspár a Felház-projekt utáni katonáskodása után nem hallatott magáról, így Szalay-Bobrovniczky Kristóf  hadügyminisztert kérdezték arról, hogy „hová tűnt…”. Szokatlan felüdülés az Orbán-gyerekek háza tájáról az értesülés, hogy Ő valóban saját lábára állt, hiszen századosi rangban „őrzi-védi” Magyarország érdekeit Csádban, tehát megdolgozik a fizetéséért.

De miért bujkál? Ez nem akkora ciki….

A miniszterelnök fia már-már komikus módon igyekezett elrejteni, hogy részese a Csádban tervezett magyar katonai misszió szervezésének. A kormány is titkolózott, de amikor rájöttek, hogy a Direkt36 és a Le Monde francia lap bizonyítékokat szerzett Orbán Gáspár részvételéről a csádi projektben, gyorsan nyilvánosságra hozták azt. Itt van a lelepleződés története. Furcsa jelenet zajlott le 2023. december elején, amikor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a delegációjával együtt megérkezett az afrikai Csád elnöki palotája elé. Amikor a magyarokat szállító kocsik begördültek az épület bejáratához, a külügyminiszter és delegációjának tagjai elindultak a palotához, egyik kísérője azonban hirtelen inkább a kert felé vette az irányt.

A fehér kisbuszból kiszálló, zöld fedora kalapos fiatalember először a magyar delegáció érkezését rögzítő kamerába nézett, majd annak hátat fordítva szinte oldalazni kezdett, miközben a zsebéből egy kék maszkot húzott elő.

A furcsa jelenet abban a videóban szerepel, melyet a csádiak készítettek a találkozóról, és még 2023. december 7-én, a találkozó napján a Facebookra feltöltöttek. Egy vágás után az is látszik, hogy a zöld kalapos figura immár arcát a maszkkal eltakarva sétál végig az elnöki palota folyosóin, de később, a tárgyalóteremben készült felvételeken már maszk nélkül jelenik meg – igaz, itt a kamera oldalról veszi, így az arcát nem látni. A videóban azonban benne maradt egy olyan jelenet is, amikor Szijjártó háta mögött sétálva ugyanez a férfi – immár kalap és maszk nélkül – belép egy másik terembe, majd amikor ismét észreveszi a kamerát, gyorsan beáll egy oszlop mögé.

Szerinted Ő az?

A Direkt36 a francia Le Monde-dal közösen az elmúlt hetekben tucatnyi hasonló, csádi és nigeri hivatalos magyar látogatásokon készült videón és fotón próbálta beazonosítani azt a fiatalembert, aki 2023 májusa és 2024 januárja között legalább hat hasonló találkozón vett részt – és akinek a figurája kizárólag csak az afrikaiak által feltöltött anyagokban bukkan fel, ott is többnyire alig felismerhetően, miközben a magyar tudósításokból rendre kimaradt. Bár a legtöbb képen még a főbb vonásait sem lehet kivenni, közös nyomozásunk során végül rábukkantunk egy 2023. októberi videóra, illetve egy 2023. decemberi és egy 2024. januári fotóra is, ahol viszont már látható az arca.

Orbán Gáspár egy 2023 októberi csádi látogatáson – Forrás: Cnarr-Tchad Facebook/Telex

Kiderült, a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár az

Két különböző arcfelismerő applikációba is feltöltötte a Telex munkatársa a bajszos, hátranyalt hajú fiatalemberről talált képet, és mindkettő egyértelműen a magyar miniszterelnök fiáról készült fotókkal talált azonosságot. Az Afrikában készült képeket megmutattuk két, Orbán Gáspárt személyesen jól ismerő forrásnak, és mindkettő „száz százalékosan” megerősítette, hogy róla van szó. Orbán Gáspár a korábban megjelent fotókon még másképp, bajusz és szakáll nélkül szerepelt, és nem volt rá jellemző ez a lezser divatos öltözködési stílus sem. Egyik ismerőse, aki tavaly is találkozott vele, megerősítette, hogy most úgy néz ki, ahogy az afrikai fotókon is látszik. A fenti, bajszos fotót a FaceCheck.ID-be feltöltve pedig az alábbi egyezéseket adta ki az applikáció:

forrás: Telex

Érdekesség: családi diplomácia

A Direkt36 és a Le Monde a magyar kormányzati szervek tagadó vagy elzárkózó válaszai után kezdte el tüzetesen átnézni a csádi és nigeri kormányzati Facebook-oldalakat, és így sikerült beazonosítanunk Orbán Gáspár szerepvállalását mind magyar katonai, mind külügyminisztériumi delegációkban. A miniszterelnök fia az egyetlen olyan szereplő, aki 2023 májusától 2024 januárjáig a legalább hat, az afrikai magyar katonai misszió előkészítéséhez kapcsolódó tárgyalás mindegyikén részt vett a fotók és videók tanúsága szerint. Több helyen csak hátulról vagy profilból, a testalkat, hajviselet vagy éppen öltözködés, más fotókon is felbukkanó ruhadarabok alapján lehetett beazonosítani.

Az afrikaiak oldaláról készített és Facebookra feltöltött felvételek, illetve a látogatások részleteit ismerő források információi alapján 2023 májusában Orbán Gáspár

  • az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár, Azbej Tristan társaságában járt Nigerben;
  • július elején Azbejjel és Máthé László szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztossal Csádban;
  • októberben Máthéval ismét Csádban;
  • decemberben Szijjártó Péter delegációjában megint Csádban;
  • 2024 januárjában Máthéékkal Nigerben, majd nem sokkal később ismét Csádban.

A Le Monde-nak egy, a csádi hatóságokhoz közel álló forrás azt is elárulta, hogy eleve Orbán Gáspár volt az, aki az Afrikában bevettnek számító „családi diplomácián” keresztül a tárgyalások előmozdításához szükséges kapcsolatokat megteremtette.

Barátok, rokonok….

A forrás szerint 2023 július elején a Csádba érkező magyar delegáció fogadását úgy sikerült elintézni, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök fia ahhoz Mohamed Bazoumtól, a 2023. július 26-án puccsal megbuktatott nigeri elnök fiától kapott segítséget. Bazoum fia volt az, aki Orbán Gáspárt összekötötte jó barátjával, Karimo Débyvel, Mahamat Idriss Déby csádi elnök féltestvérével. A forrás szerint a magyarok eredetileg Nigerbe küldték volna a katonai missziót, amit a puccs meghiúsított – ezt követően kerestek Orbán Gáspár segítségével kapcsolatot a csádiakhoz. A Le Monde-nak azt is sikerült megerősítenie, hogy a francia kormány tisztviselői is tudnak Orbán Viktor fiának részvételéről a csádi misszió előkészítésében (Niger, Csád és a Száhel-övezet francia nyelvű országok, ahol Franciaország befolyása a mai napig erős).

További részleteket innen tudhat meg az, akit érdekel.

Szerző