Connect with us

Kerítésen innen

Nagy Márton minden érzékszervével Szentkirályi Alexandrára figyel

Nagy Márton minden érzékszervével Szentkirályi Alexandrára figyel
Megosztás

Az ügyeletes magyar Jolly Joker, akinek mindenről van egy rossz és egy jó szava és mindenhez is kimagaslóan ért, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter vezetésével megtartotta első őszi ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület, ahol többek között „megszakértették” az Airbnb-helyzetet is.

Szentkirályi javallatára várva….

Nagy Márton alapozásként hangsúlyozta, a turizmus kiemelkedő stratégiai jelentőségű ágazat a magyar gazdaság számára, mivel a GDP több mint 10 százalékát adja, és csaknem 400 ezer embernek biztosít munkát. A miniszter kiemelte, hogy a magyar turizmus rendkívül sikeres nyári szezont zárt, június és augusztus között mintegy 7 millió turista érkezett a magyarországi szálláshelyekre, ami 9 százalékos növekedést jelent a tavalyi kiemelkedő eredményhez képest. Vég nélkül sorolta, hogy mekkora ászok vagyunk, megemlítette Ferihegy sikerét és a balatoni fejlesztések sokaságát.

Nagy ezen a ponton fordult rá az Airbnb-témára

az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdéskör, a kormány eddig is ennek megfelelően vizsgálta a szabályozás átalakításának lehetőségeit, hiszen mintegy 26 ezer lakóegység hiányzik a magyar ingatlanpiacról. Az Airbnb-k miatt csökkent a hosszú távra kiadott lakások száma, ennek következtében jelentősen növekedtek a bérleti díjak és az ingatlanárak is.

A kormány számára a családok lakhatási érdekeinek védelme az első, ennek megfelelően dolgozik a szabályozás átalakításán. A miniszter hozzátette:

még várja Szentkirályi Alexandra javaslatát, de az már előre látható, hogy a magyar családok védelme érdekében minden eddiginél szigorúbb szabályozás kerül majd bevezetésre a rövid távú lakáskiadásra vonatkozóan.

Ki érti ezt? Szentkirályi már elmondta és pont….

Ahogy azt megszokhattuk, a Fidesz volt főpolgármesterjelöltjétől a terézvárosi szavazással egyidőben rájelentkezett a témára és még srófolt is egyet rajta, amikor azt írta, a rövid távra kiadható lakások jövőjéről szóló terézvárosi szavazás eredményének megfelelő szabályozást fogja javasolni a kormánynak Budapesten és akár országosan is.

Terézváros fontos döntést hoz a napokban, ami mindannyiunkat érinthet. A Budapest VI. kerületében élők dönthetnek az Airbnb, azaz a kerületben rövid távra kiadható lakások jövőjéről

– mondta a Fidesz fővárosi elnöke, egykori főpolgármester-jelöltje egy Facebook Reels-videóban. Szentkirályi elmondta, hogy vannak olyan lakók, akiket zavar, hogy folyamatosan turisták élnek a szomszédban, ugyanakkor szerinte a helyi turizmust fellendíti a forgalom. Elmondta azt is, hogy bármilyen döntést is hoznak az emberek, javasolni fogja a kormánynak, hozzon Budapesten és akár országosan is ennek megfelelő szabályozást.

A helyi népszavazáson mindenki elmondhatja a véleményét, és nekünk, politikusoknak az a feladatunk, hogy ezt a véleményt tudomásul vegyük és képviseljük

– mondta Szentkirályi, aki éppen ezért figyelemmel kíséri a terézvárosi népszavazást, amely szerinte nagyban befolyásolhatja a budapestiek jövőjét és kihathat az országos szabályozásra is.

Emlékeztetőül…

Budapesten kilenc év alatt megháromszorozódott az Airbnb-lakások száma, a VI. kerületben van a második legtöbb, rövid távra kiadott lakás. Az önkormányzat a lakhatási gondok és a terézvárosiak panaszai miatt egy két hétig tartó szavazást írt ki. A szeptember 2-tól szeptember 15-éig tartó voksoláson során egyetlen kérdésre várt választ a momentumos Soproni Tamás vezette önkormányzat a 16 éven felüli, állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező VI. kerületiektől:

„Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?”

Az önkormányzat álláspontja már a kérdés feltevéséből is sejthető volt, ahogy az is tudható, hogy Soproni a betiltásra szavaz. Érdekvédelmi szervezetek viszont ellenezték a „népszavazásnak álcázott közvélemény-kutatást”, és kampányt indítottak az Airbnb-k működésének korlátozása ellen. A terézvárosiak döntöttek: két hét alatt több, mint hatezren adták le a voksukat, közülük közel 54 % igennel szavazott.

Csak úgy….

Juszt László szerint:

„Nem értem ezt a piszok nagy nekibuzdulást az airbnb-ek ellen. Hacsak nem reaktiválta magát az ereszmászó bajnok, akkor nem valószínű, hogy megint hozzányúltak a betonszilárdságú Alaptörvényhez. Márpedig az kimondja a szerződés szabadságát, amelyben a magánszemélyek és gazdasági szereplők szabadon köthetnek szerződéseket. Egészen pontosan a XII. cikkely első pontja:

  • “(1) Mindenkinek joga van a vállalkozáshoz.
  • (2) Magyarország biztosítja a feltételek versenysemleges szabályozását a piaci szereplők számára. Törvény védi a tisztességes gazdasági versenyt…”

Röviden: az Alaptörvény biztosítja a vállalkozás szabadságát, s lehetővé teszi a szerződési szabadságot. Márpedig egy ingatlan bérbeadás akár rövid, akár hosszú távra egy-egy szerződés, amit az alaptörvény garantál, alacsonyabb jogszabály nem írhatja fölül.

Hacsak az éjszaka ismét nem módosítják…”

Szerző