Connect with us

Kerítésen innen

Közlöny van róla: hiába apad, a kormány meghosszabbította a védekezés miatt létrehozott jogrendet

Közlöny van róla: hiába apad, a kormány meghosszabbította a védekezés miatt létrehozott jogrendet
Megosztás

Ennyire hihető, amit Orbán Viktor mond? A miniszterelnök minden létező felületen az összes elé engedett mikrofonba azt kommunikálta hétfőn, hogy legyőztük az ellent, ami éppen most az árvíz volt, mindenhol apad. Erre tessék: az esti Magyar Közlönyben az áll, hogy hosszabbítást kap a kormánynak a korábbiaknál szélesebb jogkört biztosító rendelet.

Most akkor mi van?

Meghosszabbítja a kormány az árvíz elleni védekezés összehangolására szolgáló, a kormánynak a korábbiaknál szélesebb jogkört biztosító rendeletének hatályát

– szúrta ki hvg.hu a hétfő este megjelent Magyar Közlönyben. A lap emlékeztetett, hogy

ez egy új jogi kategóriának minősül, mert nem számít különleges jogrendnek, ugyanakkor többek között lehetőséget biztosít a kormány számára az ingó- és ingatlanvagyon ideiglenes „igénybevételére”, rendkívüli munkavégzés elrendelésére és büntetésre is. A rendelet eredetileg szeptember 24-én, azaz keddig lett volna érvényes, ám a hétfő este megjelent módosítása szerint további egy hétig, azaz október 1-ig marad érvényben.

Még egy hét….

Ez már csak azért is érdekes, mert az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatorna azt mondta, hogy

a Duna tetőzését keddre Mohácsnál várják a szakemberek és az árvíz ezt követően napközben elhagyja az országot.

Siklós Gabriella azonban azt is hozzátette, hogy

a vízügyes szakemberek továbbra is 24 órás figyelőszolgálatot látnak el a gátakon.

Azt is elmondta, hogy az ár levonulása után el kell bontani a homokzsákkal kiépített ideiglenes védműveket. Azokat a homokzsákokat, amelyeket nem ért a víz, újra fel lehet használni, viszont azok, amelyek érintkezésbe kerültek a folyóval, hulladéknak számítanak.

Kapcsolódó

Szerző