Connect with us

Kerítésen innen

Szerda este a Parragh-száj a Fidesz-szonda, aki már látja az időhorizonton a magyar kánaánt

Szerda este a Parragh-száj a Fidesz-szonda, aki már látja az időhorizonton a magyar kánaánt
Megosztás

Már írtunk arról a régi Fidesz-taktika, hogy a tengernyi „neve alig-vant” kiállítanak a mikrofon mögé és elsőre meghökkentőnek tűnő mondatokat adnak a szájukba, majd a becsatornázott médiák folytonos ismételgetésével megpróbálják beégetni az agyakba. Ez arra tökéletes, hogy a rendszeres szondázásuk alkalmával kiderüljön, hogy milyen a fogadtatása. Amire húzzák a megkérdezettek a képüket, az megy a levesbe, a többit pedig nyomják ezerrel.

A napi soros: Parragh László

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kapott lehetőséget arra, hogy felmondja a penzumát, amiben több lényeges Fidesz-felvetést tett ki az asztalra megmérettetésül, úgyhogy napokon belül várható, hogy csörög a teló és a kedves hang arról érdeklődik, hogy mi a véleménye az elhangzottakról.

A felvetések

Gazdaság-fellendítés: Parragh szerint van esély a gazdaság fellendítésére, mert eljött az ideje annak, hogy a jegybank és a fiskális politika együttműködését megteremtsék.

„Ennek már az időhorizontja is látszik március tájékán”

– fogalmazott, ekkor a műsorvezető közbevetette, hogy, addig a jegybankelnök Matolcsy György, mire Parragh igennel válaszolt, majd úgy folytatta:

„Ennek az időhorizontján már lehet abban gondolkozni, hogy hogyan lehet egy olyan egységes gazdaságpolitikát csinálni, amiben van valami nagyon távlatos és reálisnak képzelhető cél, amihez hozzá lehet rendelni a gazdaságpolitika valamennyi eszközét, a jövedelempolitikát – ezt a vitát látjuk ma a minimálbér kapcsán -, hozzá lehet rendelni a jegybanknak a politikáját – ami árfolyam és inflációpolitika -, és hozzá lehet tenni a társadalmi alrendszereknek a működését – például a nyugdíjrendszert abban, hogy minél több embert munkára ösztönözzünk, tovább tartó munkára. (…) Vagy pedig mondjuk az oktatást, hogy a tudásalapú gazdaságot erősítsük. Ennek az összehangolása nagyon messzire, nagyon messzire menve a gondolati síkon, akár egy olyan távlatot is hozhat gondolatmenetben, mint amit a finnek megcsináltak annak idején, vagy Japán, vagy Dél-Korea annak idején, vagy amit ma Kína csinál, és amilyen dupla tempóval előzi a világot, vagy hasít bele a növekedésbe”

– fogalmazott egy szuszra Parragh László. Felhívom a figyelmet az új elemre:

„…a nyugdíjrendszert abban, hogy minél több embert munkára ösztönözzünk, tovább tartó munkára…”,

ami azt jelenti, hogy amíg bírja szusszal a 65 évnél idősebb polgár, addig húzza az igát ahelyett a lesajnált nyugat-európai felfogás helyett, hogy kényelmes, boldog, tartalmas évek járnak az idősödőknek.

Jó az nekünk… tényleg jó?

„Ha nem tudjuk biztosítani, hogy ideológiamentes legyen a termék- és nyersanyagbeszerzés, akkor saját sírunkat ássuk”.

A kormány egyik fontos célja a gazdasági semlegesség megteremtése, amely különösen aktuális az Európai Unióval való kapcsolat tekintetében. Parragh hangsúlyozta, hogy

Magyarország exportjának 85%-a továbbra is Nyugat-Európába irányul, és ezen az arányon nehéz változtatni.

Ugyanakkor kiemelte, hogy Európa energiaköltségei jelentős kihívást jelentenek, és az ipar egy része már menekül a kontinensről. Szerinte a

Brüsszelből érkező szabályozások már sok esetben ellentmondanak a józan észnek, és nem alkalmazkodnak a valós gazdasági körülményekhez.

Szerző