Connect with us

Kerítésen innen

Ha csütörtök, akkor Juszt kérdez

Ha csütörtök, akkor Juszt kérdez
Megosztás

Ahogy manapság, úgy a múltban sem volt kifizetődő dolog felkerülni Juszt László célszemélyeinek listájára. Ha valaki, vagy valami beküzdi magát a névsorba, biztos lehet afelől, hogy az egykori televíziós mindig rajta tartja a szemét és azonnal reagál. Alább az év 41. hete fontosnak vélt kérdéseit olvashatják tollából.

Ismét eltelt egy hét,

így az év 41. hetében az Unio Bírósági ítélete szerint 80 milliárd + – napi 400 millió, azaz – 38,8 milliárdra – összesen majd 120.000.000.000 forintra – nőtt a befizetendő bírság összege.

Ugyan Orbán azt mondta, hogy a külföldi nagyvállalatok, illetve a bankok különadójából fizeti meg ezt, de ez soha nem volt igaz. Ugyanis a nagyvállalatok, a bankok nyereségét is mi adjuk össze.

Egy igazi riporter – nem egy mikrofonállvány! – ezeket a kérdéseket tenné fel pénteken reggel, a közrádiónak csúfolt Fidesz szócsőben Tiborc apósának.

  • Legutóbb Adolf Hitler érezhette azt, amit ma Ön. Ön az, akit egy emberként csodálnak a világ szélsőjobbos, náci pártjai. Önnek ez tetszik?
  • Ez persze együtt jár azzal is, hogy ha valamelyiknek pénzre van szüksége, az úgy hívja a Carmelita kolostort, hogy biztos lehet abban, a magyar adófizetők pénzére bizton számíthat. Számon tartja, hogy eddig mibe került nekünk az, hogy Önt “csodálják” a világ nácijai?
  • Néha az a kívülálló érzése, hogy a kormány tagjai nincsenek beszélő viszonyban. Eredetileg a 2004-es költségvetés 4 százalékos növekedéssel számolt. Ezt utána lefelé vitte a PM 3,4 százalékra. Az MNB 1,6-ra. Ön még mindig 4 százalékról álmodozik. De ha ez így van, erre nem létezik működő költségvetést létrehozni…
  • Azok az úgynevezett újabb akciótervek, mint minden más gazdasági ötletük csupán az államháztartásnak olcsók vagy nem kerülnek semmibe, viszont növelik az adóbevételeket. Ez pedig természetesen azt jelenti, hogy egyik sem segítség az átlagembernek. Sőt!
  • Ha már költségvetés. Ön jövőre 4-6 százalék közötti gazdasági növekedésről álmodik. Miközben a németek a német gazdaságban – s tudvalevőleg a magyar gazdaság nagyban függ a némettől – egy százalékot tartanak reálisnak. Ez azt jelenti, hogy Ön megint légből kapott adatokra akar építkezni. Ez pedig a gazdasági összeomláshoz visz.
  • Amitől amúgy sem vagyunk messze. A kínai hitelek – amelyeket felvettek – átlagos kamata mintegy 3 százalékponttal magasabb az IMF-mentőcsomagokhoz viszonyítva. Szóval az az érzésem, hogy Ön már nem is érdekelt a 2026-os választás megnyerésében. Sokkal inkább abban, hogy egy tökéletesen hazavágott gazdaságot örököljön a következő vezetés.
  • Nagy Márton, az Ön jelenlegi “csodavárója” a héten kijelentette, hogy “garantálom, hogy 3 százalékos lesz az infláció”. Önök nem járnak piacra?
  • Ön szemrebbenés nélkül beígérte az 1 millió forintos bruttó bért, miközben Nagy Márton meg azt mondja, hogy ez egyáltalán nem biztos, mert a cégek nem valószínű, hogy ezt ki tudják gazdálkodni. Melyikük nem hallja a másikat?
  • Úgy tűnik semmit nem ér sem az Ön, sem Szijjártó szava, de még az a kb. 6 milliárd sem, amit a Bumchun Precision, koreai cég kapott munkahely teremtés címén. Sorra rúgja ki a dolgozóit. Önök pedig mindezt szó nélkül végignézik?
  • Miért vették elő Demján Sándor nevét, amikor köztudott, hogy az Önnel való viszonya nem volt felhőtlen, különösen azután, hogy a kormány “lenyúlta” a Takarékszövetkezeteket? Demján valóban sikeres üzletember volt. Azt hiszik, hogy a nevétől önök is sikeresek lesznek?

Szerző