Connect with us

Kerítésen innen

Beesett az ellen-közvéleménykutatás: nyugiság van, vezet a Fidesz

Beesett az ellen-közvéleménykutatás: nyugiság van, vezet a Fidesz
Megosztás

Nemzeti ünnepünk előtt két közvéleménykutató intézet azt mérte, hogy Magyar Péter TISZA pártja átvette a vezetést a Fidesztől. Ezt nem tűrhette a regnáló, annak ellenére, hogy összes megszólalójuk kifejtette: nem lehet bízni az ilyen méréseknek, tehát sebtiben kihozta a Nézőpont, hogy ugyan már, magabiztos a regnáló előnye. Tudják, mert ennek lehet hinni…..

„Egyiknek sikerül, a másiknak nem….”?

Ahány kutatás, annyi eredmény, hosszú évek óta először mért egy pártot a Fidesz elé egy közvélemény-kutatás Magyarországon: a 21 Kutatóközpont által készített felmérés szerint a

Tisza Párt 42 százalékon, míg a Fidesz 40 százalékon áll a biztos szavazók között.

A Népszava megbízásából készült, csütörtökön megjelent Publicus-felmérés azonban arra mutat rá, hogy mind a teljes népességben, mind a biztos szavazó pártválasztóknál megelőzte a Tisza Párt a Fideszt.

A teljes népességben a Tisza 24, a Fidesz pedig 23 százalékon áll. A választási részvételüket biztosra ígérők és pártot is választók csoportjában pedig 39-37 százalék az arány Magyar Péter pártja javára.

… és jött a Nézőpont

A fentiekhez képest a Nézőpont Intézet, szintén csütörtökön kiadott kutatása szerint változatlanok az erőviszonyok az egy hónappal megelőző eredményekhez képest. A felmérésben hangsúlyozzák: különböző intézetek különböző bázisokon publikálnak pártpreferencia-kutatási eredményeket, ezért a megszokottól eltérően a legvalószínűbb listás eredmény mellett a mások által bevett teljes felnőtt népesség és biztos szavazó pártválasztók bázisán is bemutatjuk az egyes pártok támogatottságát. Az ő mérésük szerint

a teljes felnőttkorú, egyben választókorú népességben 36 százalékos népszerűségnek örvend a Fidesz-KDNP. A Tisza Párt 25 százalékos, a Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékos, a Demokratikus Koalíció pedig mindössze 3 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik.

Ez a bázis azonban nem feleltethető meg a választási versenyhelyzet arányainak, hiszen sem a választáson való részvétellel, sem pedig a rejtőzködő szavazókkal nem számol – hangsúlyozzák. A Nézőpont Intézet által használt legvalószínűbb listás eredmény minden, a választáson való részvételét biztosra ígérő válaszadót figyelembe vesz. Azon rejtőzködő szavazókat, akik valamilyen okból nem mondják meg pártpreferenciájukat, egyéb válaszaik alapján statisztikai módszerrel azonosítja be.

A bevallott és beazonosított szavazók pártpreferenciája alapján

  • a Fidesz-KDNP legvalószínűbb listás eredménye 46 százalék lenne, mely nagyjából az árvíz előtti (45 százalék) és alatti (47 százalék) támogatottságának felel meg.
  • A Tisza Párt legvalószínűbb listás eredménye (35 százalék) tizenegy százalékponttal maradna el a kormánypártokétól, mely azonos az árvíz előtti eredményével.
  • Az ellenzéki pártok közül ezen felül csak a Mi Hazánk Mozgalom (6 százalék) és a Demokratikus Koalíció (5 százalék) jutna be a parlamentbe.

Hozzáteszik, hogy több közvélemény-kutató is a legvalószínűbb eredmény leírására használja a „biztos szavazó pártválasztók bázisát”, azaz azok körében mérik össze a pártok támogatottságát, akik biztosra ígérik részvételüket a választáson és meg is neveznek egy pártot, akire szavaznának. Ezen a bázison

  • a Fidesz-KDNP 49 százalékon áll,
  • mögötte a Tisza Párt 34 százalékkal,
  • a Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékkal,
  • a Demokratikus Koalíció (3 százalék) pedig be sem jutna a parlamentbe.

Ezen a bázison azonban nem veszik figyelembe azokat a választókat, akik részt vennének a választáson, de valamilyen oknál fogva nem mondják el pártpreferenciájukat, azaz rejtőzködnek.

Forrás

Csak úgy….

A Nézőpont Intézet „stábja” többek között: Schmidt Mária, aki szerint Németország már nincs is, Békés Márton, aki szerint „nem jó blokkban vagyunk”, G. Fodor Gábor, aki úgy vélte, hogy „….jó lenne csinálni egy Viktorjugendet….”.

Kocsis Máté „Humor Herold”-üzemmódban….

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője újfent „megcsillogtatta” sokoldalúságát:

„Birtokomba került Pulai András jövő februári mérése, amiben a DK 47, a Tisza 65, a Fidesz 6 százalékon áll. A felmérésből az is látszik, hogy nők körében kevésbé népszerűek Magyar Péter mesterséges intelligenciával fazonírozott ismerkedős fotói, mint Gyurcsány Ferenc tornacipős szabadversei. Az elemző a tanulmányban megjegyzi: a tendenciákat figyelve 2026-ig a Fidesz elérheti a mínusz 17-18 százalékos eredményt is. Szóval, fel a fejjel!”

Pulai kommentben reagált:

„Nem tudom, hogyan fordulhatott elő ilyen szivárgás, de köszönjük hogy jelezte, belső vizsgálatot fogunk indítani! Viszont legalább azt már láthatja, hogy így is pontosabbak vagyunk, mint a Fidesz gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzései! Tisztelettel, Pulai András”

Szerző