Connect with us

Kerítésen innen

Háromszor elkaszálta a bíróság, de mint tudjuk, egy a ráadás…. – Tovább épül a balatonföldvári kikötő

Háromszor elkaszálta a bíróság, de mint tudjuk, egy a ráadás.... - Tovább épül a balatonföldvári kikötő
Megosztás

Eddig háromszor semmisítette meg bíróság a beruházás újabb és újabb engedélyét. Az első kettőben kimondták, hogy a kikötő építése ellentétes a helyi építési szabályzattal. A harmadik engedélyezés előtt az önkormányzat módosította a szabályzatot, kivette azt a részt, amely megtiltja a kikötőépítést. Ezt is megtámadták, és a Kúria a civileknek adott igazat.

Előzmény

A földvári civilek öt éve próbálják megakadályozni, hogy kikötő épüljön a Nyugati strandra. A kisváros fideszes többségű képviselő-testülete a 2019-es önkormányzati választások után vette napirendjére az e-kikötő ügyét, majd a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrendnek köszönhetően Holovits Huba kormánypárti polgármester ki is írta a pályázatot, amelyen csak a nem sokkal korábban az e-kikötő létesítésére 897 millió forintos állami támogatást elnyerő Balabo Kft. indult.

A civil tiltakozások ellenére a kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya szabad utat adott a projektnek, mely a Fejér megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a megfelelő vízjogi engedélyeket is beszerezte. A civilek a nyertes pereikkel többször is megakasztották az építkezést, ám az évek során a kikötő olyan készültségi fokot ért el, hogy várható, a bíróság nem fogja arra kötelezni a Balabót, hogy állítsa vissza az eredeti állapotot.

Vissza a mába….

„Jelenleg is gőzerővel folynak a kikötőépítési munkálatok a balatonföldvári Nyugati strandon, annak ellenére is, hogy a Kúria megsemmisítette a megyei kormányhivatal által kiadott engedélyt (immár harmadszor). Viszont a helyiek beszámolói és a kedden készült képek tanúsága szerint az építkezés továbbra is zajlik…” – írta Hadházy Ákos képviselő közösségi oldalán.

Hadházy leírta, hogy „október 17-én kaptam a jelzést helybeli honfitársainktól.

Tőlük tudom, hogy a kormányhivatal vízügyi hatósága cinikus módon arra hivatkozva nem vonta vissza az engedélyt, mert – úgymond – még nem kapták meg hivatalosan a Kúria ítéletét. Nos, ez konkrétan nem igaz, megkérdeztem, és a Kúria elnökének válaszából tudom, hogy 10-én már kézbesítették mindenkinek.

Egyébként a helyi civilek is elküldték, én is elküldtem az ítéletet a tekintetes hivatalnak, de a jelek szerint ez is kevés. A rendőrség kétszer is járt kint a helyszínen (másodszor, most kedden én hívtam őket), és a maguk eszközeivel intézkedtek is. Arról nem ők tehetnek, hogy a kormányhivatal játsza a hülyét, a fideszes polgármester pedig feketeöves cinikus, szerinte „úgyis meg fog épülni” a kikötő, ami gyakorlatilag megszünteti a strandot (lásd a térképvázlatot).

A cél itt is ugyanaz: megszüntetni a szabad hozzáférést a Balaton-parthoz, hogy a „prolik” ne zavarják az urak szórakozását. Szerencsére vannak néhányan, akik igyekszünk eben megakadályozni őket!”

<<< Olvassa cikkeinket a Google hírei között is! >>>

Kapcsolódó

Szerző