Connect with us

Kerítésen innen

Van, aki annak örül, ha nem kapják el falopás közben

Megosztás

Egy uniós felmérés szerint 2017-ben az Európai Unió lakosságának közel 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem engedheti meg magának otthona fűtését.

szemet
Megosztás

Egy uniós felmérés szerint 2017-ben az Európai Unió lakosságának közel 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem engedheti meg magának otthona fűtését – írta a vilaggazdasag.hu.

Ez az arány 2012-ben volt a legmagasabb,

akkor az uniós polgárok 11 százaléka nézett szembe ezzel az igen súlyos problémával. Az elmúlt években azonban ez a jelenség csökkenő tendenciát mutat.

Az EU-s tagországok meglehetősen változó képet mutatnak a felmérés szerint. A legrosszabbul Bulgária áll, a bolgár lakosság 36,5 százaléka nem engedheti meg magának otthona felmelegítését. Őket követi 28,9 százalékkal Litvánia, majd 25,7 százalékkal Görögország.

A legjobb helyzetben az északi / ! / régió lakosai vannak. Luxemburgban mindössze 1,9 százalék, Finnországban 2 százalék, Svédországban 2,1 százalék azok aránya, akik nem tudják fűteni lakásukat.

Magyarország a mezőny első felében található, tehát hazánkban sem túl jó a helyzet

A kutatás alapján azt láthatjuk, a magyarok 6,8 százaléka él olyan körülmények között, hogy luxusnak számít a fűtés.

Hazánkban két világ él egymás mellett. L. Ritók Nóra így ír erről:

„Az egyik univerzumban a minusz 15 fokos hidegben a futballpályák fűtése a legfontosabb. A másikban az, hogy ne fagyjanak meg az emberek. Ott milliárdokba került a kazánház is, ami a pálya fűtését adja, emitt a szétégett kályhák minden résén ömlik a füst, ha sikerül végre begyújtani. Ott megnyomnak egy gombot, hiszen ezekhez a futballpályákhoz a legmodernebb technika jár, és már melegszik is a víz a csövekben.

Emitt előbb fát kell szedni, akácjövéseket, majd hazahúzni a kukában, feldarabolni kisebbekre, és szárogatni, hogy meggyulladjon végre. Ott nyilván az az öröm, ha látszik, hogy leolvad a hó, emitt meg az, ha csuklónyi vastag akácot sikerül kivágni, hazavinni úgy, hogy nem kapják el közben.”

Kapnak, de hogy mikor, az titok

A kormány által tavaly – a választási kampányban – megígért 12 ezer forintos tűzifa támogatást 2019 szilveszterig kapják meg azok, akik igényüket 2018.október 15.-ig a helyi önkormányzatnak leadták. Apró (?) szépséghiba, hogy erről az érintetteket senki sem tájékoztatta, így a vártnál jóval kevesebb igénylés futott be.

A KSH legalább 800 ezer szilárd tüzelővel fűtő családot tart nyilván, közülük mindössze 372 120 háztartás nyert jogosultságot. Ez az egész a kormánynak 4,46 milliárdba, vagyis egy negyed stadion árába kerül, Ráadásul a tűzifa elszállítását nem állja a kabinet, azt a lakosoknak kell megoldaniuk. Vagyis a Fidesz ismét úgy ígért valamit, ami a többség számára elérhetetlen, akik részesülnek a kegyben, azokat költségekbe veri a kormány.

Hogy miből fűtenek addig, míg ez kevéske pénzt megkapják?

Akinek nincs pénze tüzelőre, az ügyeskedik. Ha szerencséje van, akkor nem kapják el. Ha nem tudnak fát szerezni, eltüzelnek mindent, ami éghető. A háztartási hulladék gyorsan elfogy, aki nem tud vásárolni, az nem is nagyon szemetel. Ezért lomiznak, szociális ruhákat igényelnek, majd mindent elégetnek. Csak végig kell menni egy-egy település szegényebb részein, és ránézni a kéményekre, beleszagolni a levegőbe.

Mert egy kis melegség mindenkinek jár/na/!

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük