Connect with us

Ez a nap

Theresa May távozott a Konzervatív Párt éléről

Megosztás

Előzetes bejelentésének megfelelően távozott a kormányzó brit Konzervatív Párt éléről Theresa May miniszterelnök pénteken. Ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig – vagyis várhatóan még legalább másfél hónapig – ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat.

Lemondásának péntek délutáni hivatalos bejelentése

így semmiféle azonnali alkotmányos és kormányzati változással nem jár, Theresa Mayt továbbra is ugyanazok a döntési hatáskörök illetik meg, mint eddig.

May az alsóházi konzervatív frakció szakpolitikai irányadó és végrehajtó testületét, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta 1922 Bizottságot értesítette pénteken levélben arról, hogy távozott a Konzervatív Párt éléről.

E frakciótestület hatáskörébe tartozik a Konzervatív Párt vezetőválasztási folyamatának irányítása.
Theresa May május 24-én jelentette be, hogy június 7-én távozik pártvezetői tisztségéből.
Ennek elsődleges oka azt volt, hogy a londoni alsóház egymás után háromszor visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért 585 oldalas megállapodást és a hozzá kapcsolódó, 26 oldalas politikai nyilatkozatot, amely az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni viszonyrendszerét körvonalazza.

Theresa May – még távozásának bejelentése előtt – emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés eredeti, márciusi 29-i határidejének meghosszabbítását. A jelenlegi Brexit-határidő az EU áprilisi döntése alapján október 31.

Theresa May ügyvezetőként még júliusig marad

Az 1922 Bizottság péntek este közleményben erősítette meg, hogy Theresa May bejelentette lemondását a testületnek.
A nyilatkozat is hangsúlyozza ugyanakkor, hogy May ügyvezetőként, utódja megválasztásáig a Konzervatív Párt élén marad.
A bizottság – amely onnan kapta nevét, hogy az egykori alapítók az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni alsóházba – felhívta a pártvezetői posztra jelentkezni kívánó képviselőket, hogy indulási szándékukat hétfőn, brit idő szerint 17 óráig jelezhetik a testületnek.

Az utódjelöltek hivatalos névsorát még aznap, a határidő lejárta után közzéteszik.

Mayt, aki hat évig belügyminiszter volt, a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás után választották a Konzervatív Párt vezetőjévé és így a kormány élére.

Elődje, David Cameron, aki a népszavazás előtt a bennmaradásért kampányolt, a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos győzelme után lemondott, visszaadta képviselői mandátumát is és távozott a brit politikából.

Theresa May egyelőre nem jelezte, hogy júliusban várható tényleges távozása után ő is kivonul-e a parlamentből vagy helyet foglal a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának hátsó padsoraiban.

Sorozatos szavazások

A Konzervatív Párt szabálykönyve alapján a vezetői tisztségre jelentkezőknek nyolc alsóházi képviselőtárs támogatását kell megszerezniük.

A vezetőválasztási folyamat első szakaszában a frakció sorozatos szavazásokkal két főre szűkíti a jelöltek létszámát.

Az első szavazási fordulót jövő csütörtökön, a továbbiakat június 18-án, 19-én és 20-án tartják.

A versenyben maradó utolsó két jelölt közül – ha egyikük sem lép vissza a másik javára – a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Esélyesnek Boris Johnson volt külügyminisztert tartják

Az 1922 Bizottság tervei szerint a megválasztott utód július 22-én veszi át a pártvezetői tisztséget, és ezután tájékoztathatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

Az utódjelöltek egyelőre nem hivatalos mezőnye jelenleg 11 fős, de a létszám hétfő estig még bővülhet.

A londoni fogadóirodák Boris Johnson volt külügyminisztert, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontemberét tartják a legesélyesebb utódjelöltnek.

(Forrás: MTI)

Theresa May június 7-én távozik

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük