Sokaknak ha nyár, akkor Balaton, és ha Balcsi, akkor strand és lángos, na meg hangulatos vendéglők, na ez utóbbiak jó néhány, közel sem kellemes, meglepetéssel várják ezen a nyáron a nyaralókat.
Sokaknak ha nyár, akkor Balaton, és ha Balcsi, akkor strand és lángos, na meg hangulatos vendéglők, na ez utóbbiak közül jó néhány, közel sem kellemes, meglepetéssel várja ezen a nyáron a nyaralókat.
Mi az ok? Megmondjuk
A szezonindulással nincs gond, a szállások és az éttermek se panaszkodhatnak, sőt, az áremelést is lenyelik a menüvel együtt a vendégek – mégis baj van.
Az áremelés, legalábbis a vendéglősök szerint mérsékelt, cca. 15 százalék – ám ennek dupla ára van. Nem csak többe kerül az étel-ital, de idén több étterem csökkentette a nyitvatartási idejét is, így akár 30-40 százalékkal kisebb létszámú személyzettel is képesek megfelelő szinten tovább üzemelni.
Ez konkrétan azt jelenti, hogy akad majd, ahol az ebéd és a vacsoraidő között bezár a vendéglő, vagyis mediterrán módra sziesztának, míg mások a hét bizonyos napjain ki sem nyitnak – írja a vg.hu áttekintő cikkében, amelyet a naphire.huszemlézett
A heti hétnapos vendéglői nyitvatartásihoz szokott vendégek körében ez kellemetlen meglepetéseket okozhat majd, de alighanem hozzá kell szokni, mint hajdan ahhoz, hogy hétfőn nincs tévé adás, vagy nem nyitnak ki a múzeumok. És persze kevesebb oldalból áll majd az étlap is, szűkül a választék, így mérséklik az alapanyagköltségeket.
Pizza vagy lángos?
Határozottan olyan vendégek érkeznek most, akik a Balaton szerelmesei, és nem olyanok, akik jobb híján választják a régiót, mint az előző két évben, amikor nem nagyon lehetett külföldre menni – összegezte a szezonkezdet tapasztalatait a VG-nek Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-ügyvezetője, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.
Tarthatatlan, hogy egy margherita pizza árának töredékéért adjanak egy fokhagymás-tejfölös lángost
A balatoni nyár kapcsán megkerülhetetlenné vált, gyakorlatilag elhíresült 1500–2500 forintos lángosárakra is rákérdeztek. Csapody Balázs erre válaszul kifejtette, hogy úgy véli, kirívó esetek és árak a világon mindenütt vannak, ezért úgy érzi, hogy az általánosításokkal méltatlanul és igazságtalanul belerúgtak a balatoni vendéglátókba.
Ugyanakkor – mint rámutatott – érdemes belegondolni, hogy érthetetlen és tarthatatlan az a különbségtétel, miszerint gyakorlatilag egy margherita pizza árának töredékéért kellene adni egy fokhagymás-sajtos-tejfölös lángost, noha
sem az alapanyagban, sem az elkészítési időben és felhasznált energia költségében nincs lényeges különbség a két étel között.