A demokrácia szégyene, és a fásultság diadala

 A települések csaknem harmadában egyetlen polgármesterjelölt lesz az október 13-ai önkormányzati választáson. Ez azt jelenti, hogy azokon a helyeken akár egyetlen érvényes szavazattal is meg lehet választani a polgármestert a következő öt évre.

Többen mint öt éve

Öt évet 767 olyan település volt az országban, ahol csak egy jelölt indult a polgármester-választáson. Ez az összes település 24 százaléka volt. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az idei voksoláson 913 ilyen település van, ami a 3177 település csaknem 29 százaléka.
A legtöbb településen – minden harmadikon – két polgármesterjelölt indul, a települések körülbelül 20 százalékában pedig három jelölt van. A települések mintegy 17 százalékában négy vagy több polgármesterjelölt indul, a legtöbb – kilenc – a szatmári Hermánszegen.

Persze van ahol már az a nevetséges ahányan indulnak

A legtöbb – 49 – egyéni listás jelölt a békési Kunágotán indul hat képviselői helyért.
Összesen 137 olyan település van, ahol – mivel a lakosok száma nem éri el a százat – két képviselőt választhatnak október 13-án, ebből 36 helyen van két jelölt. Öt évvel ezelőtt ez a szám 37 volt.
A 10 ezernél több lakosú települések közül az egyéni választókerületekben a borsodi Sajószentpéteren, a 3. számú választókerületben indulnak a legtöbben, kilencen. Az 1628 egyéni választókerületből 249-ben mindössze két jelölt indul.
A települési nemzetiségi választáson a legtöbb egy nemzetiséghez tartozó jelölt a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban indul, ott 25 roma jelölt verseng egymással.

Nem régen történt

Egy hozzászólás itt: “A demokrácia szégyene, és a fásultság diadala

  • 2019.10.03 - 08:04
    Közvetlen hivatkozás

    Ez kell ennek a ,,bamba népnek,, hogy a hazafias népfront egy jelöltjére lehessen szavazni, vajon ha valaki nem megy el szavazni, jönnek felszólítani, hogy ,,el kéne mennie,, ?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük