Minden korábbinál nagyobb arányú tűzvész tombol az Amazonas-medence esőerdőiben. Füstje az onnan 2700 kilométerre fekvő Sao Paoloban is elhomályosította a napot, a nappali órákban be kellett kapcsolni a közvilágítást.

Az esőerdőket fölégetik

Ilyen és hasonló tragédiák persze előfordulhatnak, sajnos azonban Brazíliában régi szokás, hogy az esőerdőket fölégetik és a helyükön mezőgazdasági termelést folytatnak. Az új elnök, Bolsonaro kampányában kiállt emellett a gyakorlat mellett.

A brazil űrkutatási hivatal, az INPE adatai szerint pedig az erdőpusztulás üteme az egy évvel korábbit 88 százalékkal haladja meg. Az elnök erre válaszul menesztette az űrhivatal vezetőjét.

Az egész Föld tüdeje

Annyi tehát bizonyos, hogy az új brazil adminisztráció nem tesz meg mindent a katasztrófa megfékezésére. Az Amazonas erdői az egész Föld tüdejét jelentik, az esőerdők termelte oxigén a Föld minden lakója számára létfontosságú. Az ott élő fák pedig a légköri széndioxid megkötésével fékezik a globális fölmelegedést, lassítják a közelgő klímakatasztrófa bekövetkeztét.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselői ezért kérdéssel fordulnak a Bizottsághoz, készül-e valamilyen lépésre az esőerdők védelmében – számolt be Rónai Sándor, a DK EP-képviselője.

megosztás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét