A Fidesz döntése szerzett jogot vett el és emberi jogokat sértett

Az MSZP elnöke azt követeli a kormánytól és az Országgyűléstől, hogy szerezzenek érvényt a strasbourgi emberi jogi bíróság és az Alkotmánybíróság döntéseinek és kárpótolják az egészségkárosodott embereket, mert „hét éve a Fidesz szétrombolta a rokkantellátást, s így veszélybe került megélhetésük”.

Több százezer ember létfenntartása került veszélybe

Tóth Bertalan az EP-választási kampányhoz kapcsolódó országjárásuk pénteki, székesfehérvári sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a kormány akkori döntésével több százezer ember létfenntartása került veszélybe.

Jelezte: több érintett az Emberi Jogi Európai Bírósághoz fordult, amely megállapította, hogy a Fidesz döntése szerzett jogot vett el és emberi jogaikat sértette, majd az Alkotmánybíróság is úgy döntött, a kormánynak március 31-ig elő kell állítani egy tervezetet az érintettek kárpótlására. Mivel az Országgyűlés jövő heti üléstervében semmilyen erre vonatkozó előterjesztés nincs, ezért az MSZP határozati javaslatként benyújtotta a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége komplex programját, amely ezt a kérdést rendezné – tette hozzá.

Szociális Európa

Ujhelyi István EP-képviselő, a párt kampányfőnöke elmondta: az MSZP-Párbeszéd a „Szociális Európa mentén” kampányol és felsorolta azokat a célokat, amelyekért a következő öt évben küzdeni kívánnak. Ezek szerint legalább 750 eurós (236 250 forint) minimálbért szeretnének mindenhol Európában, legalább 300 eurós (94 500 forint) minimális nyugdíjat és hektáronkénti földalapú támogatást a gazdáknak, és legalább 150 eurós (47 250 forint) minimális családi pótlékot. Ugyancsak szeretnék az áfa maximumának 20 százalékra csökkentését, valamint egy egységesen és kötelezően biztosítandó egészségügyi alapellátási szint meghatározását.

Ezen túlmenően bevezetnének egy szociális alapú, hallgatói ösztöndíj-rendszert, így pályázat útján a magyar fiatalok főiskolára, egyetemre mehetnének, ha egyébként anyagi okok miatt ezt nem tehetik meg.

Tipikus kampányhazugság

A Szeviép nagy építőipari projektekből pártfinanszírozásra visszaosztott pénzeit és Ujhelyi István szegedi házának 30-40 milliós felújítását firtató kérdésre elmondta: „ez egy tipikus kampányhazugság, fideszes tempó, egy szó nem igaz ebből”. „A bíróságon találkozunk mindenkivel, aki ilyeneket közöl” – tette hozzá.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük