A friss felmérés szerint a Fidesz félmillió szavazót vesztett!

A Závecz Research december 1 és 8 között végzett felmérést, amiből az derült ki, hogy a kormánypárt augusztus óta sok szavazót vesztett. Míg augusztusban 36 százalék volt a Fidesz támogatottsága a választókorú népesség körében, ez decemberre 30 százalékra olvadt.

500.00 az 500.000!

A hvg.hu összegezte az eredményeket, miszerint a Fidesz támogatottsága a múlt havi mérésekhez képest egy százalékot csökkent, 31 százalékról 30 százalékra. A Závecz Research arra is felhívta a figyelmet, hogy a közvélemény-kutatásuk alapján augusztusban a Fidesz még 36 százalékon állt, ami azóta félmilliós szavazóvesztést jelent.

Különösen jelentős a visszaesés a diplomások körében, ahol 46-ról 27 százalékra csökkent a Fideszt támogatók aránya

Ugyancsak sokat veszített augusztus óta a párt Budapesten és a megyeszékhelyeken:

előbbi csoportban 34-ről, utóbbiban 36-ról csökkent 23 százalékra a szavazótábor mérete.

A kutatás szerint a fiatalok, a 30 év alattiak körében is meggyengült a Fidesz pozíciója,

itt a korábbi 33 helyett most 22 százalékos a támogatottsága.

Ha a Fidesz-KDNP és a hat ellenzéki párt listája kerülne a választópolgárok elé, akkor mindkét tömb tudna új szavazókat szerezni – írják az elemzésben. Ebben az esetben a kormánypártok listájának támogatottsága 37 százalékos lenne, tehát a bizonytalanok közül 7 százalékot (körülbelül 550 ezer választót) aktivizálna.

A kutatás szerint a hat ellenzéki párt támogatói egyre inkább elfogadják az együttműködést,

most már a korábban ellenérzéseket tápláló Jobbik-szavazók kilenctizede is a közös listára szavazna. Azt írják, hogy az egyetlen listát elutasítók az összeadott 34 százalékos támogatottságot mindössze 33 százalékra viszik le, ugyanakkor a bizonytalanoktól és néhány kisebb párttól 8 százalékpontot (nagyjából 650 ezer választópolgárt) megmozdítana az ellenzéki egység.

A közvélemény-kutatás éppen a Szájer-ügy kirobbanásakor mért, de a botrány a szavazókra gyakorolt hatását hosszabb távon érdemes még vizsgálni.

figyu

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük