A hír igaz: bizony megnyírbálják Magyarország uniós támogatását

Az uniós biztosok testülete szerdai ülésén egyetértett azzal, hogy az uniós  pénzügyi  források folyósítását a jövőben a jogállamiság elveinek betartásához kell kötni – közölte Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa Brüsszelben szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

Pénzügyi átcsoportosítás a déli tagállamokba

Jourová újságírói kérdésre válaszolva elmondta, biztosok testülete folytatja a kérdés megvitatását, hogy a testület jövő szerdán esedékes ülésén végleges döntést hozhasson.

A Financial Times brit üzleti napilap hétfőn számolt be arról, hogy több tízmilliárd euró fejlesztési forrást csoportosítana át az Európai Unió a közép- és kelet-európai tagországoktól a pénzügyi válság által  leginkább sújtott déli tagállamokba, köztük Spanyolországba és Görögországba a következő költségvetési időszakban. A londoni napilap értesülése szerint Brüsszel a 2021-2027-es költségvetési periódusban véget akar vetni annak, hogy szinte kizárólag az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) határozza meg a fejlesztési források elosztási mértékét a tagországok között.

Változások a kohéziós alap elosztásában

A Financial Times által ismertetett tervezetben a folyósítási program a „Kohézió és értékek” főcímet viseli, amely a lap szerint egyértelmű jelzés arra, hogy a jövőbeni EU-folyósításokhoz milyen elvárások kapcsolódnak majd.

Az újság  adatai szerint a jelenlegi költségvetési időszakban Lengyelország 77 milliárd, Magyarország 22 milliárd, Szlovákia 14 milliárd eurót kap az összesen 350 milliárd eurós kohéziós alapból.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük