A hírhamisítónak nevezhető Papp Dániel „igazsága”

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója ma méltóztatott szóba ereszkedni a Kunigunda utcába látogató ellenzéki képviselőkkel. És a saját hírhamisítási ügyében elképesztő jogi (!) érveléssel állt ki az ő sajátosan felfogott „igazsága” mellett…

A hírhamisító

Legyintsünk most nagyvonalúan rá, hogy az állampárti tévé, rádió élő adásában évszám egy árva szót nem kapó ellenzéki honatyák-honanyák leplezetlen röhögése közepette is azt hajtogatta: a közmédia betartja a törvényeket. Hisz’ tudja, aki látja, hallja, hogy dehogy. Ám nem is ez volt a legmeglepőbb kijelentése…

Először azt hittem, rosszul hallok vagy tán félreértettem valamit. Meghallgattam hát a biztonság okáért még kétszer is a Klubrádió hétfő déli hangfelvételét (A lényeg adása a második perctől), amiből kiderül, mit is válaszolt az MTVA-vezér Hadházy Ákosnak, amikor a hírhamisításáról faggatta őt. Ide is másolom:

„Ön hírhamisítással vádol, de soha egyetlen bírói ítélet nem mondta ki, hogy hírt hamisítottam volna… egy bírósági ítélet csak azt mondta ki, hogy engem hírhamisítónak lehet nevezni”

Ízlelgessük e finoman cizellált, fiskális okoskodást!

Szóval, ha valaki de facto hírt hamisít, és emiatt – jó okkal – megvádolják, akkor ez, de jure, még csupán egy vád. Ami ugyebár vagy igaz, vagy nem. És mindaddig vád is marad, míg őt, mint hírhamisítót, a bíróság el nem ítéli. Ám, ha a per tárgya csupán az, hogy a hírhamisítót lehet-e nagy nyilvánosság előtt – kellő indokkal – hírhamisítónak nevezni, és a bíróság úgy dönt, hogy igen, lehet, akkor ebből csak az következik, hogy az illető „hírhamisítónak nevezhető”. De az még nem, hogy ő tényleg hírhamisító.

Azaz Papp szerint nem a tett számít a megítélésénél, hanem csak az, hogy a tettesi minősítés már jogilag is szankcionált-e. Mondjuk, aki lop, az az ő szemében csak akkor „tolvaj”, ha épp ezért ítélik el. Ám, ha a bírák, teszem azt egy rágalmazási perben kimondják, hogy okkal-joggal lehet őt „tolvajnak nevezni”, akkor ugye még marad némi helye a kételynek… S persze, ha valaki embert öl, csak akkor minősül majd „gyilkosnak”, ha konkrétan ezért meszeli el a törvényszék. Addig az illető csupán „gyilkosnak nevezhető”…

No, ha az igazság, a bűn tényszerűsége nem számít,

csak majd azután, ha már „hivatalosan”, konkrét vádként bíróilag is megítéltetett, akkor ugye a menny vagy a pokol kérdése is haladékot szenvedhet. Bármennyit.

És most nézzük ezt kérdést az orbáni „keresztény szabadság” szempontjából! Zűrös hely ám a purgatórium, ahol még kaphat egy utolsó esélyt a nem épp makulátlan lélek a megtisztulásra. Aki kellően állampárti-keresztényi szeretettel akarná meggyőzni erről Papp Dánielt, még itt, az e világi illiberális siralomvölgyben vegye rá őt, hogy írja le naponta tízezerszer: „Papp Dániel jogilag teljességgel indokoltan hírhamisítónak nevezhető”. Így talán leesik nála a tantusz, hogy jóval rövidebb az igazat, csakis a tiszta igazat írnia: „Papp Dániel hírhamisító”. Ha meg nem, akkor irány a pokol!

megosztás

 

 

 

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük