A Honvéd Kórházban nincs válsághelyzet, csak ezt a betegek nem tudják

Tavaly augusztusban nagy port kavart, amikor Zacher Gábor, a Honvéd Kórház sürgősségi osztályának a vezetője felmondott, és a nyilvánosság előtt elmondta a távozása indokait. Röviden összefoglalva azt, hogy a gyógyító munkához szükséges alapvető feltételek hiányoznak, nem tudja felelősséggel vállalni a munkáját, a rendszer az összeomlás határán van. Akkor az intézmény vezetése mindent cáfolt, sőt pár napon belül, a hiányzó eszközök egy részét is pótolták valamilyen rejtélyes helyről. Az ott dolgozók bérét is gyorsan megemelték, így is csitítva a forrongó hangulatot.

A Heti Világgazdaság most “elcsípett” egy levelet,

ami megerősíti a korábbi vezető állításait, sőt újabb tényeket hoz a napvilágra. A levelet, a Zacher helyére megbízottként kinevezett Burány Béla írta, leköszönése alkalmából, volt munkatársainak. Burányt mindenki úgy kezelte, hogy a pályázatok elbírálása után véglegesítik a munkakörében. Mégsem így történt, az osztály vezetőjének a légi-mentők korábbi szakmai vezetőjét nevezték ki.

Burány az elköszönő levelében odavágott tisztességesen a kórház vezetésének, talán még mindig kapkodnak az illetékesek a levegő után:

-2018. szeptember 1-én egy működésképtelen SBC-t vettem át: az orvos-létszám a gyógyítási feladatok ellátásához minimálisan szükséges szint felét sem érte el, úgyhogy nem volt érvényes szeptemberi orvosi beosztás.

-A szakdolgozói oldal is messze elmaradt az elégséges szinttől, mennyiségében és minőségében egyaránt. Az elengedhetetlenül szükséges betegmegfigyelő monitorok, vérgáz-készülék, lélegeztető gépek, illetve egyéb alapvető eszközök (pl. EKG-k, vérnyomásmérők, hőmérők, kapnometria, stb.) teljes vagy részleges hiánya, valamint tartós működési zavarai álltak fenn.

-Az SBC-n már alig maradt kihasználatlan tér, ugyanakkor több fontos működési elem nem, vagy csak részlegesen, és problémásán működött (pl. triázs-helyiségek, detoxikáló, veszélyes hulladék-raktár, oktatóterem, személyzeti tartózkodók/pihenők, stb.).

A levélben saját érdemeként felsorolta a vezetésével történt változásokat,

köztük a szakorvosok és szakdolgozók által kiharcolt béremelést, új eszközök beszerzését, illetve hogy az újonnan felvett 19 munkatárssal novemberben már „csak” 100 orvosi műszakot kellett más osztályról levezényelt orvosokkal kiállítani. A portál birtokába jutott levélben arról is ír, hogy a legaggasztóbb az osztály orvosainak és nővéreinek

„krónikus fáradtsága, célvesztettsége, kiégettsége és az intézmény vezetésével szembeni bizalomvesztése volt”.

Idézzük, mit is mondott Zacher, ami után a kormányzati propaganda össztüzet zúdított rá:

„Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam. Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni”

Ha jól olvastuk az utód levelében írtakat,

akkor Burány egy az egyben megerősítette a Zacher által felsoroltak valóságtartalmát. Az azóta eltelt időben kevés érzékelhető előrelépés történt, a helyzetet csak tovább súlyosbította, a közalkalmazottak, honvédségi állományba kerülése körüli botrány.

Ezek után végképpen nem értjük, mire alapozva írta Németh Szilárd, a honvédelmi tárca államtitkára, múlt héten írásbeli válaszként Demeter Mártának, az LMP parlamenti képviselőjének, hogy

„a Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében”

A VIP részleg biztosan megfelelően és magas színvonalon működik a honvédban, ez téveszthette meg a rezsibiztost.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük