A karácsony tragikus üzenete: egyre több az éhező

Évek óta hosszú sorok kígyóznak az ételosztások helyszínén, de az éhezők száma a segélyszervezetek friss beszámolói szerint az idei karácsonyon minden eddigi szomorú rekordot megdönthet, legalábbis az elmúlt néhány nap tapasztalata alapján.

A cinikus hatalom

Egy azóta eltűnt közösségi oldalbeli bejegyzés arról számolt be, hogy szerzőjének,  egy hivatalnok, állítólag, azt mondta, kár is beadnia kérelmét arra, hogy  ételosztást szervezze, mert nem kap rá engedélyt, mivel „odafent” nem akarják az ételért sorban álló, éhező szegények fotóit nézegetni az újságokban –  így szólt valahogy az azóta eltávolított bejegyzés.

A segítők is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek

„Az első nap egy elég hosszú sor áll itt az ételosztásunkon. Biztos vagyok benne, hogy ebben nagy jelentősége van annak, hogy a megélhetési költségek a növekedése, az általános áremelkedések most olyanokat is érintenek, akik talán a korábbi években nem álltak be egy ilyen sorba”

mondja a Népszava szerint Gáncs Kristóf az Ökumenikus Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.

Hogy is van ez?

Persze ez( a helyzet, szerk.) a közösségre a szokásosnál is komolyabb terheket ró, hiszen hiába működtetnek üzemi konyhát, mégsem vásárolhatnak hatósági áron az alapvető élelmiszerekből, a kedvezmény csak magánszemélyekre vonatkozik, a főzési alapanyagok közül pedig van, ami 100%-os áremelkedésen ment keresztül az utóbbi hónapokban. A főzelékek elkészítéséhez szükséges tejföl már luxuscikknek számít, és csak az adományozóknak köszönhetően kerülhet az ételekbe- mondja a Krisna-Tudatu hívők ételosztás szervezője.

Az állam így is nehezíti azok dolgát akik, többnyire az intézkedéseik miatt nyomorgó, éhező embereken helyettük is segítenek.

Az egész évi rendszeres ételosztások felsorolása itt.

(Képünk archív Debrecenben a minden hónap utolsó vasárnapján rendezett  ételosztáson készült.)