Kerítésen innenKiemelt hírek

A karácsonyi hajrá meghozta a „rabszolgatörvény” beélesedését

rabszolgatorveny

Elfogadása után szinte minden vállalkozás életre, halálra esküdözött, hogy nála nem vezetik be az erkölcstelen törvényt. Nem kellett sokat várni, máris egyre többen szegik meg eredeti fogadalmukat, köztük sok a kis és közép vállalkozás.

Szabad, vagy rabszolga

A törvény elfogadása körüli spontán társadalmi vitában szinte egyhangú volt a vélemény, hogy azt a nagy német autógyárak kérésére terjesztette be a kormány.

A Magyar hangban Facsinay Kinga Rabszolgatörvény: Magyarok sanyargatnak magyarokat című cikke úgy fogalmaz, hogy:

A nagy autógyártóknál a szakszervezet még nem tapasztalt ilyen törekvést, de az alvállalkozóik körében már igen. Minél lejjebb helyezkednek el az egyes cégek az értékláncon, annál nagyobb a nyomás. Van, ahol kifejezetten összekötötték a 13. havi bérrel a túlóra kérdését. De sokszor nem is kell különösebb nyomást gyakorolniuk a cégeknek, mert a dolgozók keveset keresnek.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A szakszervezetek, nem is magán s tényen a törvény adta lehetőség alkalmazásán lepődnek meg annyira, mint azok körén akik alkalmazzák.

„Ahol jelen van a Vasas, ott a szervezetek mintegy 10 százaléka jelezte eddig, hogy tapasztaltak már nyomást a munkáltató részéről. Ez valamivel több mint húsz céget jelent, tehát nagyjából 12–15 ezer alkalmazott bizonyosan olyan munkahelyen dolgozik, ahol a 400 óra túlmunkára próbálják rávenni őket, és ez a szám valószínűleg nőni fog” – Áll a cikk folytatásában

 

Szólj hozzá!