A kormány azonnali hatállyal megszüntette a benzinárstopot

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány – a Mol javaslatára – a benzinárstopot megszünteti – jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:

A hétfőn életbe lépett olajembargó és az ezzel kapcsolatos uniós szankciók zavarokat okoznak Magyarország ellátásában, hiába küzdött hősiesen a magyar kormány.

„Bekövetkezett az, amitől tartottunk”

– fogalmazott. A Mol tegnap levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem képes ellátni az orszég üzemanyagellátását.

„A brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos benzinárat már nem tudjuk az ország benzinkútjain a magyar családoknak a továbbiakban biztosítani.

A kőolajszankciók hatályba lépése után két nappal ezért a kormány a Mol javaslatát megfogadva a benzinárstopot megszünteti” – jelentette be Gulyás Gergely.

A kormány felkéri a Mol-t, hogy akár a drágább brent típusú olaj beszerzésével is biztosítsa az ország üzemanyagellátását.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a MOL benzinkútjainál

641 forint lesz a 95-ös benzin, 699 forint lesz a dízel

Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója szerint a napi forgalom a benzin esetében a normális piaci szint kétszeresére, a dízelnél a másfélszeresére ugrott.

– Soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatunkban jelentkezett részleges termékhiány és a töltőállomásaink negyedében volt teljes leürülés – mondta Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója a Világgazdaság megkeresésére.

Az igazgató kifejtette: a napi forgalom a benzin esetében a normális piaci szint kétszerese, a dízelnél pedig csaknem a másfélszerese. A kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteznek, pánikvásárlás kezdődött. A Mol minden tőle telhetőt megtesz: a tankerautóik éjjel-nappal szállítanak, a munkatársaik folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereik pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon

A termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol – novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött –, de vállalatunk elérte a logisztikai kapacitásának határát: ennél több árut egyszerűen fizikailag nem tudunk behozni.

– közölte Bacsa György.

Pin It on Pinterest