A kormány nem bízik a szülőkben, a tanárokban, de a civil társadalomban sem – Országos diáksztrájk lesz 13-án

A köznevelési törvény módosítása ellen tüntettek Budapesten szombaton. Az eseményt középiskolások szervezték. A demonstráció végén bejelentették, hogy szeptember 13-ára országos diáksztrájkot hirdetnek: minden tanulótól azt kérik, hogy maradjon otthon, így fejezze ki a tiltakozását.

Minden jogi eszközt ki kell használni a kabinettel szemben

A rendezvényen felszólalt mások mellett Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy a parlament most nemcsak szó szerint borít árnyékot a résztvevőkre.

Azt hangoztatta, hogy a kormány mindent meg akar mondani az embereknek, és vissza akarja fogni azokat, akik innovatívan alkotnának az iskolákban.

Minden jogi eszközt ki kell használni a kabinettel szemben, a PDSZ is ezt teszi a sztrájkkal – jelentette ki Szűcs Tamás. Példaként említette, hogy a pedagógusok fizettessék ki a túlóráikat.

A szakszervezeti elnök aktivitásra, cselekvésre buzdított minden fórumon.

Fontos kiállni az összes megtámadott társadalmi csoportért

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója úgy vélekedett, hogy a kormánynak az a jó tudós, aki a politikai célokhoz igazítja a kutatását, és az a jó bíró, aki a politikai hűségének köszönheti az előmenetelét.

A kabinet nem bízik a szülőkben, a tanárokban, de a civil társadalomban sem – sorolta.

Hozzátette: fontos kiállni az összes megtámadott társadalmi csoportért.

Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza azt hangoztatta, hogy a kormány szándékosan pusztítja el a közoktatást, ellenségének tekinti a gondolkodó, cselekvő, szabad polgárt.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak

Azt mondta, hogy a köznevelési törvény módosításai alkotmányellenesek, súlyosan korlátozzák a jogokat. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A demonstráció Facebook-meghívójában úgy fogalmaztak, hogy nem maradnak tétlenül, miközben a kormányzat gőzerővel teszi tönkre a közoktatás rendszerét, az alternatív és állami iskolai struktúrát.

Úgy vélekedtek:

elfogadhatatlan, hogy szisztematikusan lezüllesztik az oktatás színvonalát, és az oktatói szabadságot is elveszik.

(Forrás: MTI)

megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük