A koronavírus-járvány szörnyű pusztítást végezhet Afrikában

A koronavírus pusztítása szörnyű lehet Afrikában, ezért Európának is a határokon átnyúló választ kell adnia rá – mondja az EP fejlesztési szakbizottságának elnöke, Tomas Tobé.

Miközben a világ a COVID19 ellen küzd, az EU segélycsomagokkal segíti a legkiszolgáltatottabb országokat, hogy megelőzhessék a mélyebb egészségügyi és szociális válságot.

A határokat nem ismerő vírus ellen együtt kell megvívni a harcot

A fejlődő országok egészségügyi rendszerei nincsenek olyan helyzetben, hogy hatékonyan felvehessék a harcot a koronavírus-járvánnyal, figyelmeztetett az EP fejlesztési szakbizottsága. Az EU számos módon támogatja a tagországokat a vírus elleni küzdelemben, de a világjárvány határokon túllépő válaszlépéseket és együttműködést kíván a nemzetközi színtéren.

Az EU ezért indította el a 20 milliárd eurós „Európa együtt” csomagot,

mely egyesíti az EU és a tagállamok erőforrásait, hogy kiemelten segítse Afrika országait, és az EU szomszédságában lévőket, de ezeken kívül még segítséget nyújtson Ázsiának, a csendes-óceáni térségnek, Latin-Amerikának és a Karib-szigeteknek is. A beruházások zöme már létező programokból származik, a többi a tagállamok és pénzintézmények befizetéseiből.

A Parlament örült az IMF döntésének, amivel a szegényebb országoknak nyújt adócsökkentést, és más nemzetközi adományozókat is felszólított, hogy tegyenek hasonló lépéseket.

Tomas Tobé (néppárti, svéd), az EP fejlesztési szakbizottságának elnöke válaszolt a kérdésekre a fejlődő országok helyzetével kapcsolatban.

Eleget segít az EU a határain kívül lévő országoknak a koronavírus elleni küzdelemben?

“Igen és nem. Igen, az „Európa együtt” révén koordináljuk a 20 milliárd eurós támogatást, de azt is biztosítanunk kell, hogy a tagállamok fokozzák fellépésüket, mivel új pénzügyi forrásokra van szükségünk. Az EU-nak össze kell hangolnia a lépéseket és biztosítania kell, hogy valóban elérjük a leginkább rászorulóknak. Afrikában sok országban valószínűleg nem jelentik az esetek többségét, ezért nagyon gyorsan kell cselekednünk.”

Csökkentheti az az EU harmadik országoknak nyújtott segítségét az, hogy itthon is komoly kihívásokkal kell szembenéznünk?

“Nem. Azt hiszem, mindenki megérti, hogy ez a helyzet mindenkit érint. Ez a világjárvány nem ismeri a határokat, és mindenütt cselekednünk kell. Egyértelmű, hogy Afrikában óriási a kihívás, az emberek kiszolgáltatottabbak, az egészségügyi rendszer sok államban nem elég jó, nincs elég kórházi ágy.”

Március elején ismertette a Bizottság új EU–Afrika stratégiáját. Ez még releváns a világjárvány idején is?

“Úgy gondolom, hogy abszolút releváns, mivel rámutat arra, hogy új partneri viszonyt kell kiépítenünk Afrikával, amelyben hátrahagyjuk az adományozó-kedvezményezett perspektívát. Sok afrikai országot inkább partnerként kell kezelnünk. A koronavírus okozta globális gazdasági válság is az új stratégia fontosságát mutatja.”

Forrás: Európai Parlament

figyu

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük