A ma 90 éves Soros György köszöntése

Soros Györgyöt egy hosszabb interjúval köszönti születésnapja alkalmából a Népszava, ebből szemlézünk néhány részletet.

 

Miként látja a kialakult helyzetet a koronavírus árnyékában?

Válság van, amely életem során a legsúlyosabb krízisnek tekinthető a II. világháború óta. Az emberek zavarttá váltak, megrémültek. Olyan dolgokat tesznek, ami rossz számukra és a világ számára is.

Ön is bizonytalanabbá vált?

Talán valamivel kevésbé, mint a legtöbb ember. Úgy vélem, Euró­pa nagyon sérülékeny helyzetben van, sokkal inkább, mint az Egyesült Államok. Az USA a történelem leghosszabb ideje működő demokráciái közé tartozik. De még az USA-ban is egy pökhendi szélhámos, mint Trump, meg tudta nyerni az elnökválasztást, és belülről alá tudja ásni a demokráciát. Az USA-ban azonban a fékek és ellensúlyok rendszerének, valamint a kialakított szabályoknak nagy hagyományuk van. Emellett mindenekfelett ott az alkotmány is. Emiatt bizakodó vagyok, hogy Trump csak átmeneti jelenség, aminek remélhetőleg novemberben vége szakad. Trump az életéért küzd, sokféleképpen megsértette az alkotmányt, és ha elveszíti a választást, akkor elszámoltatható lesz. Az Európai Unió sokkal sérülékenyebb helyzetben van, mivel nem kész formáció. Továbbá sok ellensége van mind belülről, mind kívülről.

Kik a belső ellenségek?

Sok politikai vezető és mozgalom ellenzi azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították. Két országban ezek az erők lényegében elfoglalták az államot, Orbán Viktor Magyarországon, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban. Ez úgy történik, hogy közben Lengyelország és Magyarország az EU által folyósított strukturális támogatások legnagyobb kedvezményezettje. Valójában azonban legjobban Olaszország miatt aggódom. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Európa támogatóinak aránya csökken, és az eurózónában való maradás támogatottsága is visszaesett. Olaszország az EU egyik legnagyobb tagállama, nagyon fontos Európa számára. Nem tudom elképzelni az EU-t Olaszország nélkül. A nagy kérdés az, vajon az EU képes lesz-e elegendő támogatást nyújtani Olaszországnak.

Az Unió most hagyott jóvá egy 750 milliárd eurós újjáépítési alapot…

Ez igaz. Az EU nagyon pozitív lépést tett meg azzal, hogy elkötelezte magát amellett, hogy jóval nagyobb mértékben vesz fel hitelt a piacról, mint tette azt valaha is. Néhány államnak, az úgynevezett Fukar Ötöknek (Hollandia, Ausztria, Svédország, Dánia és Finnország) azonban sikerült elérniük, hogy az erről szóló megállapodás kevésbé legyen hatékony. A tragédia az, hogy ezek az országok alapvetően Európa-pártiak, de egyben önzők és nagyon fukarak is. Olyan megállapodást kényszerítettek ki, amely nem fog megfelelőnek bizonyulni. A klímaváltozás elleni küzdelmet szolgáló politikára, a védelmi politikára vonatkozó tervek visszanyírása különösen csalódást keltő. Másodsorban biztosítani akarják azt is, hogy az uniós forrásokat jól költsék el. Ez problémát okoz a déli tagállamok számára, amelyeket a legsúlyosabban érintett a vírus.

Továbbra is hisz az európai örökkötvényben?

Továbbra is hiszek ebben, de nem gondolom azt, hogy elég idő áll rendelkezésre az elfogadtatásához. Először is hadd világítsak rá arra, hogy mi teszi az örökkötvényt olyan vonzóvá, majd arra, hogy mitől nem megvalósítható ez az ötlet a jelenlegi helyzetben. Az örökkötvény esetében a tőkeösszeget sosem kell visszafizetni, csak az éves kamatot kell törleszteni. Egyszázalékos kamatot feltételezve – amely igen kedvezőnek tekinthető, amikor Németország 30 éves kötvényeket negatív kamatszint mellett tud eladni – egy 1000 milliárd eurós kötvény évente 10 milliárd eurós törlesztési terhet jelentene. Ez elképesztően alacsony, 1:100-as költség-haszon arány. Továbbá az 1000 milliárd eurós forrás azonnal elérhető lenne, amikor arra sürgősen szükség lenne, miközben a kamatot idővel kell megfizetni, és minél több idő telik el, annál kisebb lesz a diszkontált jelenlegi értéke.

(Érdemes elolvasni a teljes cikket!)

Kapcsolódó

Soros

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük