Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár. Személye azért is fontos, mert az elsők között volt Magyarországon, aki nyilvánosság előtt is vállalta “másságát”. Új kötete a napokban jelent meg. Az irodalmárral a Heti Világgazdaság Portré rovatában jelent meg interjú.

“…nincs mitől félnem…”

A költő elmondta, a “mássága” vállalása hosszú folyamat volt, először saját magának kellett bevallania, az is eltartott egy ideig, holott mindig tudta, hogy meleg:

- Hirdetés -

“Aztán a magánélet megoldódása után úgy gondoltam, nekem, akinek nincs mitől félnem, beszélnem kell mások helyett is róla, hiszen még a kilencvenes években is alig volt erről diskurzus.”

“…a legtöbben éppolyan unalmasan nézünk ki, mint ahogy például én is.”

Elmondta, a nyolcvanas években valóban írt olyan szerelmes verseket, amiknek férfi volt a tárgya, de eléggé burkoltan:

“A rendszerváltás után, a Mások című lapban is álnéven írtam, a kilencvenes évek végén jutottam el oda, hogy a saját nevemen közöljek egy meleg tárgyú novellát. S egy fotókiállítás megnyitóbeszédében mondtam ki először nyilvánosan. De azért is, mert csupa extrém kinézetű melegekről készült fotó szerepelt ott, és úgy éreztem, el kell mondanom, hogy a legtöbben éppolyan unalmasan nézünk ki, mint ahogy például én is.”

“…Ez az ő beszédük, nem a közé…”

Jelenleg kétlaki életet él Magyarországon és Angliában. Mindkét helyen szeret élni. Mint a magyar nyelv szerelmese kitért arra, elkeseríti-e az itthoni közbeszéd stílusa:

“Nagyon. Gondolom, közbeszéden itt a hatalmon lévő politikusok stílusát érti. De vajon helyes ezt közbeszédnek nevezni? Ez az ő beszédük, nem a közé. Förtelem például, ahogy senki kis fideszesek Soros Györgyről, erről a kiváló és nagy formátumú emberről tudnak beszélni.”

Türelem….

Kitért arra is, mit gondol arról, vajon meddig tarthat hazánkban az Orbán -rendszer:

“Nézze, a Kádár-rendszert 33 évig tűrte a lakosság, gyakorlatilag pisszenés nélkül, mert sokaknak megfelelt – és benn voltak az oroszok. A mostaniból már tíz év eltelt – és nincsenek benn az oroszok. Türelem.”

“… Üzenem a vírusnak: június 8-ára laposodjon el!”

Pesten van jelenleg,miközben a párja Londonban dolgozik, mint orvos. Nem panaszkodik, a családja ellátta ennivalóval. De reménykedik a jobb folytatásban:

“Június 8-ára vettünk repülőjegyet, megyek vissza Londonba, remélem, addigra túl leszünk a nehezén. Üzenem a vírusnak: június 8-ára laposodjon el! ”

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét