Nádasdy Ádám: förtelem, ahogy senki kis fideszesek Soros Györgyről, erről a kiváló és nagy formátumú emberről tudnak beszélni

Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár. Személye azért is fontos, mert az elsők között volt Magyarországon, aki nyilvánosság előtt is vállalta “másságát”. Új kötete a napokban jelent meg. Az irodalmárral a Heti Világgazdaság Portré rovatában jelent meg interjú.

“…nincs mitől félnem…”

A költő elmondta, a “mássága” vállalása hosszú folyamat volt, először saját magának kellett bevallania, az is eltartott egy ideig, holott mindig tudta, hogy meleg:

“Aztán a magánélet megoldódása után úgy gondoltam, nekem, akinek nincs mitől félnem, beszélnem kell mások helyett is róla, hiszen még a kilencvenes években is alig volt erről diskurzus.”

“…a legtöbben éppolyan unalmasan nézünk ki, mint ahogy például én is.”

Elmondta, a nyolcvanas években valóban írt olyan szerelmes verseket, amiknek férfi volt a tárgya, de eléggé burkoltan:

“A rendszerváltás után, a Mások című lapban is álnéven írtam, a kilencvenes évek végén jutottam el oda, hogy a saját nevemen közöljek egy meleg tárgyú novellát. S egy fotókiállítás megnyitóbeszédében mondtam ki először nyilvánosan. De azért is, mert csupa extrém kinézetű melegekről készült fotó szerepelt ott, és úgy éreztem, el kell mondanom, hogy a legtöbben éppolyan unalmasan nézünk ki, mint ahogy például én is.”

“…Ez az ő beszédük, nem a közé…”

Jelenleg kétlaki életet él Magyarországon és Angliában. Mindkét helyen szeret élni. Mint a magyar nyelv szerelmese kitért arra, elkeseríti-e az itthoni közbeszéd stílusa:

“Nagyon. Gondolom, közbeszéden itt a hatalmon lévő politikusok stílusát érti. De vajon helyes ezt közbeszédnek nevezni? Ez az ő beszédük, nem a közé. Förtelem például, ahogy senki kis fideszesek Soros Györgyről, erről a kiváló és nagy formátumú emberről tudnak beszélni.”

Türelem….

Kitért arra is, mit gondol arról, vajon meddig tarthat hazánkban az Orbán -rendszer:

“Nézze, a Kádár-rendszert 33 évig tűrte a lakosság, gyakorlatilag pisszenés nélkül, mert sokaknak megfelelt – és benn voltak az oroszok. A mostaniból már tíz év eltelt – és nincsenek benn az oroszok. Türelem.”

“… Üzenem a vírusnak: június 8-ára laposodjon el!”

Pesten van jelenleg,miközben a párja Londonban dolgozik, mint orvos. Nem panaszkodik, a családja ellátta ennivalóval. De reménykedik a jobb folytatásban:

“Június 8-ára vettünk repülőjegyet, megyek vissza Londonba, remélem, addigra túl leszünk a nehezén. Üzenem a vírusnak: június 8-ára laposodjon el! ”

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Nádasdy Ádám: förtelem, ahogy senki kis fideszesek Soros Györgyről, erről a kiváló és nagy formátumú emberről tudnak beszélni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük