Sorting by

×

A magyar szavazattal együtt 93 igen, 24 nem, 58-an tartózkodó – Felfüggesztették a Oroszországot az ENSZ-ben

93 ország szavazott a felfüggesztés mellett, 24 ellene, így megvolt a döntéshez szükséges kétharmad. Az ENSZ Közgyűlése ülésén megszavazta Oroszország felfüggesztését az Emberi Jogi Tanácsból – írja a CNN alapján a Telex.

Az ENSZ közgyűlése megszavazta Oroszország kizárását a világszervezet Emberi Jogi Tanácsából

A közgyűlés az orosz csapatok háborús bűncselekményeiről felmerült gyanú miatt hozta meg döntését. A szavazás előtt felszólalva Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete

“szörnyűséges bűncselekményekkel”

vádolta Oroszországot, felemlegetve a polgári lakosság ellen elkövetett bucsai gyilkosságokat. Gennagyij Kuzmin, Oroszország képviselője elítélte a közgyűlés döntését, és ehhez Észak-Korea és az orosz csatlósállam, Szíria is csatlakoztak.

A javaslatot végül az ENSZ 93 tagállama, köztük Magyarország támogatta 24 ellenében, 58 tartózkodás mellett.

Eközben….

Az ukrán főügyész bejelentette, hogy vizsgálatokat indítottak, hogy kiderítsék: az orosz erők elkövettek-e háborús bűnöket a civil lakosság ellen.

„Egyelőre egyedül Bucsáról tudjuk, hogy ott megöltek több mint 300 embert”

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki arra szólította fel a nyugati országokat, hogy minél hamarabb vezessenek be olajembargót Oroszországgal szemben.

Oroszország továbbra is tagadja az ukrán vádakat

„Ezeket a szörnyű hamisított felvételeket azért adták közzé, hogy igazolják egy újabb szankciós csomag elfogadását. És azért, hogy nehezítsék, vagy akár teljesen megakadályozzák a béketárgyalásokat, amelyekben Kijev már pont elkezdett ésszerű hozzáállást mutatni”

– közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője. Az ENSZ-ben pedig Moszkva azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a világ több pontján biológiai fegyvereket fejleszt. A NATO tagországok külügyminiszterei további szankciók bevezetéséről tárgyaltak Oroszországgal szemben.

„Támogatnunk kell Ukrajnát, fenn kell tartanunk a szankciókat. Meg kell erősítenünk a védelmünket és az elrettentő erőnket. Fel kell készülnünk arra, hogy a háború még hosszú ideig elhúzódhat”

– hangzott el Jens Stoltenbergtől, a NATO főtitkárától. A találkozón az ukrán külügyminiszter is részt vett, annak ellenére, hogy Ukrajna nem tagja az Észak-Atlanti Szövetségnek.

„Egyszerű a célom ma, mindössze három pontja van: fegyverek, fegyverek és fegyverek. Ma a fegyverek a békét szolgálják, és ez a legjobb módja Ukrajna megsegítésére, hogy legyőzzük az orosz hadsereget Ukrajnában”

– mondta Dimitro Kuleba, aki szintén teljes olaj- és gáz embargót sürgetett. (forrás)

Kapcsolódó

93 ország szavazott a felfüggesztés mellett, 24 ellene, így megvolt a döntéshez szükséges kétharmad. Az ENSZ Közgyűlése ülésén megszavazta Oroszország felfüggesztését az Emberi Jogi Tanácsból – írja a CNN alapján a Telex.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.