A bolondos április után a május is megzakkant? Ilyen idő lesz az év 20. hetében! - Városi Kurír

Sorting by

×

A bolondos április után a május is megzakkant? Ilyen idő lesz az év 20. hetében!

Minden várakozást alul múlni látszik a 2021-es év 20. hete, a gyenge kezdés után erős (hőmérsékleti) visszaesés várható. Azt persze tudjuk, hogy a májusi eső aranyat ér, na de ennyi?

Hirdetés

Hétfő délelőtt országszerte borult lesz az ég.ó

A nyugat felől érkező, kiadós esők átterjednek a keleti országrész fölé is, miközben a Dunántúlon elgyengül, szórványosabbá válik a csapadék. Nyugaton erősödő északnyugati szél támad, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Májusi eső aranyat ér? Igen.

Délután, nyugaton csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet, előbújhat a nap is, miközben a Tiszántúl térségében is szórványosabbá válik a csapadék, de a gomolyosodó felhőzetből kipattanhat egy-egy zivatargóc is.

Ezen a napon ugyan az ország túlnyomó részén várható csapadék, továbbra is szórványosan esik, maradhatnak csapadékmentes vagy közel száraz területek is.

Éjszaka fokozatosan csökkenő felhőzetre van kilátás. Jelentős eső nem esik, de keleten itt-ott még lehet szemerkélés, zápor. Nyugaton mérséklődik, a középső és keleti térségben erősödik a szél. Hajnalban nagyrészt gyengén felhős, derült égbolt valószínű.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • hétfő reggel +8 – +12,
  • hétfő délután +13 – +19,
  • kedd reggel +4 – +10,
  • kedd délután +16 – +22 fok körül alakul.
idojaras
illusztráció: Eumet.hu

Legvalószínűbb folytatás

Kedden naposabb, de szeles időre készülhetünk. A délnyugati országrész kivételével erős lökésekkel kísért szél fúj. A napsütést ezen a napon is gomolyfelhősödések, záporok zavarják meg. Előreláthatólag északkeleten és délnyugaton lesz napközben főként csapadék, egy-egy zivatar is előfordulhat. Este újabb hullámban érkezhet kiadósabb, kiterjedtebb eső a délnyugati, nyugati térség fölé.

Szerdára – még jelentős bizonytalansággal, de – egy hidegfront és annak zártabb felhőzete érkezhet fölénk erősebb északi széllel, újabb esőkkel, elsősorban keleten zivatarokkal.

Csütörtökön is élénk vagy erős északi szél ígérkezik. A nyugati országrész fölött már tartósabban kisüthet a nap, de elszórtan lehet zápor, zivatargóc. Keleten még borongósabb idő a valószínűbb gyakoribb esőkkel, zivatarokkal.

Pénteken – továbbra is jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – gyenge légmozgás mellett több órás napsütésben bízhatunk. Átmenetileg nyugodtabb, kellemes hőmérsékletű idő alakulhat ki. A jelenlegi adatok alapján kicsi az esélye eső előfordulásának.

Szombatra ismét labilisabbá válik a légkör felettünk. Változó, többnyire erős gomolyfelhőzet mellett ismét lehetnek szórványosan esők, záporok, zivatargócok.

Biometeorológia

Hétfőn ismét északira fordul a légmozgás az ország felett, hidegfronti jellege lesz a légkörnek. Emellett marad a máskor májusra nem jellemző változékonyság, a több hullámban érkező csapadék és az ilyenkor elvárhatónál alacsonyabb hőmérséklet.

Ez a folyamatos változás fáradékonyságot, kedvetlenséget okozhat sokaknak, illetve a krónikus betegségek tünetei is erősödnek ilyen légköri helyzetben.

Ezért különösen fontos a gyógyszerek előírás szerinti alkalmazása, mivel fokozódik a görcskészség és az infarktus kialakulásának esélye. A csapadékos időjárás kedvezőtlenül hat a krónikus légzőszervi betegségek tüneteire, illetve az ízületi gyulladások is fellángolhatnak. Pozitívum viszont, hogy a levegő pollentartalma alacsonyabb, így a légúti allergiás tünetek enyhébbek.

A megerősödő szél jelentősen rontja a hőérzetet. Fontos a megfelelő esőtől, széltől is védő öltözék, hogy elkerülhessük a meg- vagy felfázást.

 

május

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.