Connect with us

Ez a nap

A Nébih szalmonella fertőzésnek kitett tojásokat hív vissza

tojás
Megosztás

Szalmonella kórokozó miatt  visszahívja az Aranykorona Zrt. a tojótyúk-tartó telepéről június 26. és július 24. között kikerült, 28 napos szavatossági időn belüli tojásokat – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Cél a fogyasztók védelme

Tájékoztatásuk szerint a visszahívás kizárólag a 3HU0607T04/4 jelöléssel ellátott, június 26. és július 24. között előállított tojásokat érinti. A vállalkozó valamennyi érintett partnerét értesítette.
A Lidl honlapján közzétett tájékoztatás szerint a fogyasztók egészségének védelme érdekében az Aranykorona Zrt. visszahívja azon 10 darabos friss tojás, A osztályú, M méretű termékét, amelyen a megadott csomagolóüzem azonosító a HU-06-TCS-001, illetve minőségmegőrzési időként a július 27., az augusztus 1., 7., valamint 14. szerepel.
A terméket regionálisan értékesítették, az érintett üzletek listája a www.lidl.hu weboldalon érhető el. A Lidl kéri a vásárlókat, amennyiben vásároltak a termékből, azt ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza az üzletbe. A vételárat a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszatérítik.

A tojást mindig hőkezelje: főzze, süsse, ajánlja a Nébih!

A szalmonella baktériumok elszaporodva fertőző megbetegedést okozhatnak. Az alapos hőkezelés azonban a szalmonella baktériumokat elpusztítja, így a szalmonellás megbetegedés elkerülésének érdekében a tojást a csomagoláson feltüntetett információnak megfelelően főzést, sütést követően ajánlott fogyasztani – tette hozzá a Lidl.

Az Auchan pedig azt közölte, hogy az általa 10, illetve 30 napos kiszerelésben forgalmazott Auchan Nívó tojás minősége nem megfelelő, ezért a honlapján megadott minőségmegőrzési idővel ellátott tojásokat biztonsági okokból visszahívja.
Felhívja a lakosság figyelmét arra is, hogy amennyiben ilyen terméket vásároltak, ne fogyasszák el, vigyék vissza áruházaikba, ahol a termék teljes vételárát megtérítik.

A szalmonellózisról

A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri tünetekre utal. A kórokozónak – Salmonella enterica – azonban számos alfaja létezik, az általuk okozott kórképek döntően három csoportba sorolhatóak: (1) hastífusz: ennek kórokozója a S. typhi altípus; (2) heveny gyomor- bélhurut képében zajló salmonellosis; (3) sepsissel járó forma: ezt leginkább a choleraesuis típus okozza. Minden formára jellemző, hogy a baktérium a szájon át kerül be a szervezetbe, rendszerint szennyezett élelmiszerrel vagy innivalóval. Forrás: HáziPatika.com

szalmonella

 

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük