Connect with us

Budapesti hétköznapok

A párt-habzsolháp működése a kánikula alatt sem szünetel, avagy lenyúlják, amit még lehet

A párt-habzsolháp működése a kánikula alatt sem szünetel, avagy lenyúlják, amit még lehet
Megosztás

Az eddig mindig biztos fideszesnek tekintett XII. kerületben Kovács Gergely, a Kutyapárt jelöltje nyert – 53,64 százalékot kapott, mögötte a fideszes Fonti Krisztina végzett 39,74 százalékkal -, ráadásul a képviselő-testületben is ellenzéki többség lesz. Ám addig hatalmas erővel dolgoznak a jelenleg még döntési helyzetben lévő párt-katonák és katoninák….

Utolsó perces harács

„Gyorsan megszavazott még gyakorlatilag ingyen irodákat a Fidesz magának, a KDNP-nek és a DK-nak 5 évre”

-olvasható a hír az MKKP Bp. XII. kerület Facebook csoport oldalán, ahol részletezték a helyzetet:

„…a Fidesz a jelenleg is használt 80 m2-es Németvölgyi úti, a KDNP a jelenleg is „használt” 97 m2-es Schwartzer Ferenc utcai (ami azért is jó, mert befér a párt teljes tagsága), a DK pedig a mostani 67 m2-es jelenlegi irodáját fogja megkapni minden bizonnyal.

A bérleti díj közösköltség+5% lesz, az ingatlanok a XII. kerületi önkormányzat tulajdonában vannak

  1. Az önkormányzati ingatlanvagyon nem arra való, hogy gyakorlatilag ingyen odaadjuk pártoknak.
  2. Álláspontunk szerint, ez tiltott pártfinanszírozás, hiszen jogi személy nem támogathat pártokat, az önkormányzat pedig jogi személy, az ingyen iroda meg támogatás.
  3. Ezek miatt mi és a Momentum már 5 éve sem kértünk irodát ilyen feltételekkel a kerülettől.
  4. Bejelentettük az Állami Számvevőszéknek az esetet, remélhetőleg, fogalmazzunk úgy, tiszteletben tartják a jogszabályokat.
  5. Ha igazat ad nekünk az ÁSZ, akkor nem csak mostantól nem jár az ingyeniroda, hanem visszamenőleg is büntetést kell fizetniük a felsorolt pártoknak, ami a valós bérleti díj dupláját teszi ki.

(a „minden bizonnyal” kitételt azért használtuk, mert nem nevesítik, hogy melyik párt melyik irodát fogja kapni, de ismerve 5 évvel ez előttről a gyakorlatot, ilyenkor már le van beszélve, hogy mi kié lesz, és nyilván mindenki azt kapja majd, ahol eddig is volt, ahogy ezt sok-sok éve csinálják)”

…és még törvénytelen is….?

A jelenségről 2022-ben írt részletesen a Kutya párt, ahol arra is kitértek, hogy nekik is felajánlották a lehetőséget, de mivel ez törtvénytelen, nem fogadták el.

„Teljesen érthetetlen, hogy miért kínálgat a képviselővel rendelkező pártoknak a piaci ár töredékéért (a bérleti díj az ingatlanra eső társasházi közös költség 5%-kal növelt összege) irodát, amikor ezt szemmel láthatóan évek, talán évtizedek óta egyik párt sem használja semmire.

Ha mégis, akkor is siralmas állapotban tartják az ingatlant, amit a következő választások után közpénzből újítanak fel ismét azért, hogy utána megint így álljon. Piaci alapon meghirdetve ezek az üzletek a jelenlegi bérleti díj 5-8-szorosát hoznák bevételként a kerületnek, és ha ott valaki egy normálisan működő üzletet vagy irodát nyitna még némi élet is költözne a környékre.

És a legkínzóbb kérdés: vajon, ha a pártoknak ezért piaci árat kellene fizetni, akkor is igénybe vennék a lehetőséget, hogy a semmire fenntartsák ezeket a helyiségeket?

Mi is kaphattunk volna egy 37 m2-es irodát a Márvány utca 44-ben, havi 6.920 Ft-ért, mert az önkormányzat szerint itt ez minden pártnak “jár”, akik bekerülnek a képviselő-testületbe. Dönthettem volna arról is, hogy milyen színűek legyenek majd a falak, és a tölgy vagy a bükk parketta felel-e meg az ízlésemnek. Ez így elsőre tök jól hangzott, már majdnem alá is lett írva a szerződés, de menet közben kiderült, hogy ez konkrétan törvénytelen, így elálltunk a lehetőségtől. Miután ezt szóvá tettem a testületi ülésen, a Momentum is úgy döntött, hogy nem kell nekik sem.

A pártoknak kedvezményes, piaci ár alatt igénybe venni szolgáltatásokat, beleértve az ingatlanbérlést konkrétan törvénytelen, neve is van: tiltott vagyoni hozzájárulás.

Ezt mondja a 1989. évi XXXIII. törvény a pártok működéséről és gazdálkodásáról:

4. § (2) A párt részére – az (1) bekezdésben foglalt kivételektől eltekintve – jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagyoni hozzájárulást nem adhat, a párt jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el.

(5) Ha a párt részére a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, köteles annak értékeléséről (értékének meghatározásáról) gondoskodni. Ha a párt a (2) és (3) bekezdésben foglalt szabályt megsértve tiltott, nem pénzbeli hozzájárulást fogadott el, annak értékét az Állami Számvevőszék állapítja meg.”

Emlékeztetőül….

Június végén írtunk arról, hogy

„Összehívott a kerületből távozó Fidesz szerdára egy testületi ülést, ahol megszavazzák még gyorsan a számunkra legfontosabb döntéseket:

  • Módosítják az építési szabályzatot, hogy Tiborcz István megépíthesse az irodaházát a Mártonhegyi úton
  • Megszüntetnek négy hivatali pozíciót, hogy osztogathassák még a megfelelő végkielégítéseket
  • Elvonják október 1-től az új polgármester összes jogkörét, amit csak tudnak

És még ezek csodálkoztak, hogy elveszítették a választást.”

-írta közösségi oldalán Kovács Gergely polgármester. Az előterjesztésekről ide kattintva olvashat.

Szerző