Connect with us

Bulvár

A „piszkos 12”! – A legszennyezettebb és legtisztább zöldségek, gyümölcsök 2022-ben

Megosztás

 1991 óta nyilvános a lista, ami felfedi a fogyasztók előtt azt a 12 terményt, amely a legszennyezettebb, azaz a legnagyobb koncentrációban tartalmaz növényvédőszert? A lista „piszkos 12” (Dirty Dozen) névre hallgat, és érdemes végigböngészni, ha tudatosan akarunk táplálkozni – írja a  noklapja.hu.-ra hivatkozva anosallty.hu.  Jó hír, hogy a jófiúk, azaz a legtisztább zöldségek és gyümölcsök listája  is napvilágot látott. 

Megosztás

 1991 óta nyilvános a lista, ami felfedi a fogyasztók előtt azt a 12 terményt, amely a legszennyezettebb, azaz a legnagyobb koncentrációban tartalmaz növényvédőszert? A lista „piszkos 12” (Dirty Dozen) névre hallgat, és érdemes végigböngészni, ha tudatosan akarunk táplálkozni – írja a  noklapja.hu.-ra hivatkozva anosallty.hu.  Jó hír, hogy a jófiúk, azaz a legtisztább zöldségek és gyümölcsök listája  is napvilágot látott. 

A 12 legszennyezettebb zöldség és gyümölcs

Ezekben a növényekben a legmagasabb a szennyeződés mértéke, így ha lehet, ebből a 12 növényből vásároljunk bio változatot:

  1. eper
  2. spenót
  3. fodros kel
  4. nektarin
  5. alma
  6. szőlő
  7. kaliforniai paprika
  8. cseresznye
  9. őszibarack
  10. körte
  11. zeller
  12. paradicsom

A 12 legtisztábbnak minősített zöldség és gyümölcs:

Bennük a legalacsonyabb a peszticidszennyezettség mértéke. Ezért ezt a tizenöt terményt az EWG (Environmental Working Group) ajánlása szerint nem kell biotermesztésből vásárolni:

  1. avokádó
  2. csemegekukorica
  3. ananász
  4. vöröshagyma
  5. papaja
  6. zöldborsó (fagyasztott)
  7. zöldspárga
  8. honeydew sárgadinnye
  9. kivi
  10. káposzta
  11. gomba
  12. édesburgonya

Ha nem tudjuk megvásárolni a piszkos 12 bio változatát…

…ilyenkor se féljünk, mert sok gyümölcs és zöldség fogyasztása messze felülmúlja a termékeken található növényvédőszer-maradványok kockázatát, és vannak módszerek e maradványok csökkentésére:

1.) Súroljuk le alaposan kefével, hideg vízben.
2.) Mossuk meg alaposan szódabikarbónás vízben.
3.) Blansírozzuk (ez a forró, majd hideg víznek való kitételt jelenti).
4.) Hámozzuk meg.

Jó étvágyat!

Ez történt ma eddig!

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük