Bukarestben komolyan veszik a demokrácia adta jogokat, nem adják olcsón a már kivívott eredményeket. Adventi vásár ide, vagy oda, polgári engedetlenkednek.

Ami jár, az jár!

Több mint száz ellenzéki tüntető foglalta el szombaton a román kormány székháza előtti teret és megakadályozta, hogy Bukarest főpolgármesteri hivatala egy karácsonyi vásárt alakítson ki a kormányellenes demonstrációk megszokott helyszínén.

A tüntetők elkezdték szétszerelni a térre tervezett betlehemes fesztivál félig már felállított színpadát: ezt a helyszínt biztosító csendőrök nem akadályozták meg. Később kisebb dulakodás tört ki, amikor a csendőrök erőt alkalmazva emeltek ki három tüntetőt, akik szerintük erőszakosan léptek fel.

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere a történtek hatására bejelentette, hogy büntető feljelentést tesz a városháza javainak megrongálása miatt, de a kormánypalota előtti térre tervezett karácsonyi vásárt másutt szervezik meg. A tüntetők szombat este a főpolgármester leváltását célzó népszavazás megszervezése érdekében kezdtek aláírásokat gyűjteni a kormány székháza előtt.

Politikusi kirohanás

A befolyásos szociáldemokrata politikus, akiben több elemző a baloldal következő államfőjelöltjét látja, éles kirohanást intézett a csendőrség ellen, amiért nem akadályozta meg a törvénytelen térfoglalást. Firea vádaskodását a csendőrségi szóvivő elutasította, azt állítva, hogy a karhatalom nem késlekedett a közbelépéssel és szabályszerűen járt el.

Firea az állami intézmények vezetőit is bírálta, amiért nem emeltek szót a

„veszélyes precedenst teremtő törvénytelen megmozdulás ellen”.

A főpolgármester párttársa, Mihai Tudose kormányfő

„korrektségét és kollegialitását”

is kétségbe vonta, amiért az nyilvánosan bírálta őt a karácsonyi vásáros kezdeményezésért. A miniszterelnök korábban rámutatott: szerinte értelmetlen egy olyan téren vásárt szervezni, amelyet nem lehet az autóforgalom leállítása nélkül gyalogosan megközelíteni. Szerinte a helyszín kiválasztása is hátsó szándék gyanúját kelti az ellenzékben.

Bukarest belvárosában két másik jelképes helyszínt, ahol gyakran vannak tüntetések – a parlament épülete előtti Alkotmány teret és az Egyetem teret – decemberben, hagyományos módon, karácsonyi vásárokkal foglalják el. A szociálliberális kormányt bíráló civil szervezetek ezért a tüntetések megakadályozásának szándékát látták abban, hogy a főpolgármesteri hivatal idén egy harmadik karácsonyi vásárt is kitalált a kormány székháza elé.

Januárban és februárban több alkalommal is meghaladta a százezret a román kormány épülete előtt összesereglett tüntetők száma, akik a büntetőjog korrupcióellenes szigorának enyhítése ellen tiltakoztak. Az akkori vitatott rendeletet a kormány hatályon kívül helyezte. A tüntetések azt követően kezdődtek újra, hogy a szociálliberális koalíció az igazságszolgáltatás átszervezését célzó tervezetet terjesztett a parlament elé. Ugyanis az ellenzéki szervezetek szerint, ezzel a korrupt politikusok felelősségre vonását akarják megakadályozni.

(Forrás: MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét