A szcientológia a berlini Kémmúzeumban

Magyarország kormánya jó pár éve hadat üzent a szcientológiának, ennek a sokak által támadott vallásnak. A L. Ron Hubbard alapította közösségnek többen még a spirituális mivoltát is kétségbe vonják. Mások szerint ez az emberiség továbbélésének egyetlen útja. Az igazság alighanem a szcientológia híveinek és támadóinak elkeseredett küzdelmén túl található. A berlini Kémmúzeumban két éve a témáról rendezett beszélgetésen külföldi tudósítóként csak a Városi Kurír munkatársa volt jelen.

Spion Múzeum

Európában Magyarország mellett talán Németország az a hely, ahol a leginkább támadják a szcientológiát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a berlini Deutsches Spionage Museumban (Német Kémmúzeum) bemutatták Marcus Thöß dokumentumfilmjének részleteit. A filmmel támasztották alá a beszélgetők véleményét a vallásról. A film egyébként az O.S.A.-ról, az egyház „titkosszolgálatáról„ szólt.

A teljes film eredeti nyelven:

Az est egy hosszabb előadássorozat, befejező része volt. A sorozat  célja a múzeum tematikájához kapcsolódó témakörök, beszélgetések,  mint például: Egy hacker története; Stasi világszerte, Cyberháború szervezése volt.

Victoria tragédiája

A floridai asszony férje szcientológus volt, de külön éltek. A fiuk az apja fegyverével lőtte agyon magát annak házában 2007-ben. Az asszony állítása szerint a férj az O.S.A.-t hívta a rendőrség helyett és ők megbolygatták a helyszínt. A fiú gyenge depresszióval küzdött, de az apjánál nem szedte a gyógyszerét, hiszen a szcientológia elzárkózik minden ilyen típusú beavatkozástól. Victoria szerint a szcientológusok lefizették a helyi rendőröket és a fia ügyében bizonyítékokat semmisítettek meg. Dokumentumok tűntek el a fiú gépéről is. Az ujjlenyomatok, amelyeket találtak a fiún, azonosíthatatlanok voltak. Victoria szerint lehet, hogy nem is öngyilkosság volt. Viktória azóta járja a világot, és mindenhol óva inti az embereket, így jutott el a Berlini estre is.

A Kémmúzeum beszélgetésén megjelent többi előadó is harcos résztvevője a szcientológia ellen folytatott nemzetközi hadjáratnak. A támadás elsődleges célpontja az O.S.A, ezt egyesek csak, mint az egyház titkosszolgálatát emlegetik. Sokak szerint a szervezet ügynökei bemásznak a tagok és követők legrejtetettebb magánéletébe és az ott feltárt titkokat szükség esetén ellenük fordítják. Az egyház természetesen tagadja az egészet.

Azt, hogy az O.S.A. pontosan mit követ, vagy nem követ el, megbízható bizonyítékok hiányában – ha bárki ilyennel rendelkezik, kérjük küldje el szerkesztőségünknek – nem tudjuk megítélni. Az viszont tény, hogy az esten, ahol a filmrészleteket vetítették, az alkotmányvédelmi hivatal bemutatott néhány általuk meghekkelt magán-emailt, amit szcientológiások írtak egymásnak.

A beszélgetésen elhangzott, hogy a sajtó is hibás, hiszen éppen az O.S.A. által generált cikkeben vallásként kezeli az egyébként csak befolyásra törekvő csoportot, így hatva az emberek empátiájára. Az O.S.A.-ról az első hírek akkor kezdtek szállingózni, amikor a nemzetközi hekkercsoport – az Anonymus – meghekkelte ausztriai szerverüket.

Magyarország

Az egyházat 1991-ben jegyezték be az akkori jogszabályok teljes betartásával. 2011 december 30-án azonban a parlament elfogadta az új egyházi törvényt és ez több más vallási szervezet között a szcientológiát is megfosztotta egyházi státuszától, azóta vallási közösségként működnek.

A nyílt küzdelem dátuma azonban 2017 október 17. Ekkor a rendőrség házkutatást tartott a Szcientológia Egyház budapesti központjában,

„Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen”

– írták akkor a hvg.hu megkeresésére .

Az ügyben azóta vizsgálatot indított a Dr. Péterfalvy Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is az egyház általános adatkezelési gyakorlata miatt.

Tulajdonképen Magyarországon is az az egyik fő vád a közösség ellen, ami a németországi beszélgetésen is felvetődött:

„Ha valaki egyszer kapcsolatba kerül velük, akkor az adatai örökre megmaradnak.”

Az egyház több demonstrációt is szervezett az általuk érthetetlennek és törvénytelennek vélt akciók miatt. Közben a perek, több éve, csendben folydogálnak, az egyház pedig úgy tűnik, a nehézségek ellenére is működik.

Szcientológia az EU országokban

Az L. Ron Hubbard által 1952-ben alapított vallást az unió számos államában: Horvátország, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Portugália, Egyesült királyság, Ausztria, Olaszország, Németország, elismerik hivatalosan is egyházként. Ahol viszont még nem, azok zöme olyan ország, mint pl. Csehország, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország és Írország, ahol még nem is alakítottak formálisan szervezeteket.

Kapcsolódó

Szcientológia

 

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük