A szerdai merénylet magyarországi utóélete

Szerda este egy 43 éves német férfi 10 embert gyilkolt meg, majd magát is megölte a Frankfurt melletti Hanauban. A Városi Kurír két gondolatmenetet ismertet, minden kommentár nélkül.

Különbség

Tegnap este egy német kisvárosban egy feltehetőleg zavaros fejű náci, két kocsmába behatolva agyonlőtt kilenc, általa bevándorlónak tartott embert, majd hazament, lelőtte a saját édesanyját, végül öngyilkos lett. Azóta a teljes politikai elit ennek a szörnyű bűntettnek a feldolgozatlan van elfoglalva. Az államelnök, a kancellár, miniszterek, pártvezetők fejezik ki együttérzésüket. Az összes televíziós csatorna, műsorok tömegével, tudósításokkal, interjúkkal, kerekasztal beszélgetésekkel, tüntetés szervezéssel tudósításokkal a tragédiára. (Most folyik a német filmfesztivál, a Berlin nyitó gálája, ahol felállva egy perces némasággal adóznak az áldozatoknak.)
Nem nehéz megjósolni, hogy az eseményt állami intézkedések is követni fogják.
Nincs ebben semmi különös, minden tisztességes demokrácia, minden jogállam így jár el, mert csak így érdemli meg a polgárai bizalmat, támogatás.

Amikor évekkel ezelőtt néhány aljas, rasszista gyilkos, gyáván, lesből cigány honfitársainkat, köztük gyerekeket, gyilkolt meg, az állam intézményeitől, a szervezett magyar társadalomtól, kevés kivételtől eltekintve, nem hogy szolidaritás nem volt tapasztalható, hanem pl. a rendőrségben a rutin működött, és előbb, egymás közötti konfliktusnak tartván az ügyet, még tisztességes nyomozás sem folyt. Ez tette lehetővé, hogy a tettesek tovább gyilkolhattak.

Miután kiderült az igazság, és az elkövetők ellen megindult az eljárás, az sem igazán érte el az ingerküszöböt.

Ma ott tartunk, hogy maga a kormenyfő szítja az előítéleteket, a gyűlöletet, most éppen a cigányok, de minden védtelen, könnyen préda való áldozat ellen, mert ettől várja a hatalmának a stabilitás.

Minden autokrata, minden diktátor e szerint a recept szerint jàr el, és a sorsuk között is sok a hasonlóság.

(Kaltenbach Jenő 1995 és 2007 között a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, közösségi oldaláról.)

„Önvédelmi reflex”

“Pénteken reggel az M1 -es tévécsatorna vendége, Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója a bevándorlásra adott „önvédelmi reflexnek” minősítette tömeggyilkosságot, amelyet – mint azt tegnap megírtuk – egy 43 éves német állampolgár követett el, aki az interneten összeesküvés-elméleteket terjesztett, egy videóüzenetet és egy beismerő vallomást is hátrahagyott. A hatóságok szélsőjobboldali terrorcselekményként kezelik a támadást.

Földi László az M1-en úgy fogalmazott: „Rejtett polgárháború” van Németországban, mert a dzsihadisták merényletei miatt önvédelmi reakcióra lépnek a németek. Szerinte az „önvédelmi reflex” azért alakult ki, mert a migráció „tönkretette a németek normális világát”. „A német kormány terroristát kiált, ha általa szélsőjobbnak tartott akcióról van szó, de megbocsájtó, ha bevándorlók követnek el merényleteket” – fogalmazott.

Hozzátette: „a politika nem vállal felelősséget a kialakult helyzetért, és fasisztának tartja azokat, akik azt szeretnék, hogy az élet a 2015-ös migráció előtti állapotokhoz hasonlítson, holott ők a “normalizmus hívei.”

– olvasható a Mércén

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük