A TEK is vizsgálta Szabó Bálint tevékenységét

Elrendelte a hivatalos személy elleni erőszakkal és közúti veszélyeztetéssel gyanúsított szegedi önkormányzati képviselő letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság szombaton.

A Fővárosi Törvényszék szóvivője az információt megerősítette

Szabó József Tamás közölte: a letartóztatást a bűnismétlés veszélye indokolja. A nyomozási bíró a gyanúsított ellen korábban bűnügyi felügyeletet rendelt el, de az ehhez szükséges önkéntes jogkövetés a gyanúsított esetében teljes mértékben hiányzott, sokszor megszegte az előírt szabályokat – jelezte.

A szóvivő felidézte, hogy a gyanúsított egyebek mellett gépkocsijával védett személyeket kísérő konvojokba sorolt be, ezzel veszélyeztette a konvojban haladók, valamint az arra közlekedők testi épségét. Emellett ellenszegült rendőri intézkedéseknek.

Készített Szabó Bálint tevékenységéről egy jelentést a Terrorelhárítási Központ is

Abban egyebek mellett azt írták, hogy Szabó Bálint a fővárosi Dózsa György útra tervezett traktoros megmozdulást, de a többhetes demonstrációkra alig érkezett valaki. Viszont ebben az időszakban a jelentés szerint többször is Orbán Viktor közelébe férkőzött, egy esetben feltartotta a védett vezető konvoját.

Összesen öt olyan esetről számoltak be, amikor a képviselő a védett személyhez ment közel, mégpedig kijátszva a biztosítást. Egyebek között 2021. december 13-án besorolt a Budapesten tárgyaló Emmanuel Macron akkori francia elnök kísérő konvojába, és így a nyilvánosság elől lezárt területre is sikerült bejutnia.

Szabó József Tamás jelezte: az ügyészség azt indítványozta, hogy a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelöljék ki, de a bíróság ezt elutasította, mert korábbi szakértői vélemény alapján ez nem indokolt.

A végzés nem végleges, a gyanúsított a döntéssel szemben fellebbezést jelentett be – közölte a szóvivő.

Sajtóhírek szerint Szabó Bálint szegedi független önkormányzati képviselő többször próbált a kormányfő közelébe férkőzni, a kötcsei piknik előtti területről a rendőrség vitte el. Szabó nyáron gazdatüntetést szervezett Budapestre, de alig csatlakoztak hozzá.

Forrás: Délmagyar.hu / MTI

Szabó Bálint, az eltűnt képviselő: „gyalog, mezítláb, egy szál alsónadrágban haladtam Makó felé”