A több százezer fővárosit nem kérdezik meg, zavarja-e őket a légi verseny - Városi Kurír

Sorting by

×

A több százezer fővárosit nem kérdezik meg, zavarja-e őket a légi verseny

Az LMP szerint a budapesti városvezetést és a kormányt is jobban érdekli a multik profitja, mint a saját lakóinak védelme, ezért engedélyezték és támogatják a rendkívüli zajterheléssel járó Red Bull Air Race megrendezését.

Hirdetés

Több jogszabályt sért a program

Gál József fővárosi közgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy ítélt meg: több jogszabályt is sért a program. Egy 2008-as kormányrendelet szerint lakó- és üdülőövezetben bizonyos hangerő feletti rendezvény nem tartható, egy 2013-as fővárosi rendelet alapján pedig nem adható közterület-használati hozzájárulás olyan tevékenységhez, amely káros a környezetre vagy veszélyezteti az egészséget.

A zajvédelem csak a fideszes honatyáknak jár?

Emlékeztetett: 2010-ben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa állásfoglalásban mondta ki, hogy a verseny megrendezése a sűrűn beépített belvárosban nem egyeztethető össze a joggal az egészséges környezethez.

A politikus kijelentette: míg a fideszes honatyák a nekik nem tetsző tüntetőket alkotmánymódosítással kívánják kitiltani az utcájukból arra hivatkozva, hogy zavarják a lakókat, a több százezer fővárosit nem kérdezik meg arról, zavarja-e őket a légi verseny. Úgy fogalmazott, a főpolgármesterről egyre gyakrabban derül ki, hogy nem tudja, mi zajlik Budapesten, mintha kicsúszott volna a kezéből a főváros irányítása.

A Red Bull Air Race nem a belvárosba, hanem repülőtérre való

Turcsán Szabolcs, az LMP elnökségének tagja szerint a Red Bull Air Race tökéletes példája a kormány kamu szabadságharcának. Kifogásolta, hogy a kabinet 2016-ban 6 millió eurós támogatást is felajánlott a rendezvényhez. A programot egy reptéren, és nem Budapest központjában kellene megtartani – foglalt állást.

Járuljon hozzá a Red Bull a budapesti közterületek fejlesztéséhez!

A Red Bull Air Race programsorozat budapesti fordulója minden évben nagy indulatokat kavar a fővárosban. Hosszú, több hétig tartó lezárások kísérik a repülőnapot, ami minden évben megbénítja a II. kerület belső területeinek forgalmát, dugókat, környezeti károkat, hatalmas zajterhelést okoz a városnak – írja Őrsi Gergely, a Szövetség a II. kerületért frakcióvezetője, az MSZP budapesti alelnöke.

Tudomásul véve a látványosság idegenforgalmi értékét, figyelembe véve azt, hogy nagyon sok fővárosi polgár is kilátogat a rendezvényre, elfogadjuk, hogy egy ekkora városban képesnek kell lennünk együtt élni nagyon sokféle eltérő igénnyel.

Méltányos alkut kell kötni a világcéggel

Ugyanakkor a Red Bull-lal kötött megállapodás nem kompenzálja az okozott fennakadásokat, kellemetlenségeket és károkat. A fővárost vezető Fidesz ugyanis nem gazdálkodik jól a közösség vagyonával: nevetségesen alacsony ellenszolgáltatásért adja át a területhasználati jogokat a Red Bull világcégnek, miközben lenne lehetőség érdemi, az okozott terheléssel arányos díjfizettetésre is.

Ahogy a budapestiek együtt élnek a rendezvénnyel, úgy a világcéggel is méltányos alkut kellene kötnie a fővárosi polgárok nevében eljáró önkormányzatnak. Valamiért az önkormányzati vezetők nem ezt teszik, helyette fillérekért árusítják ki a budapestiek nyugalmát.

Budapest aktuális vezetése felelőtlenül gazdálkodik a közös vagyonnal

Ezért kezdeményezzük, hogy ha már a város aktuális vezetése felelőtlenül gazdálkodik a közös vagyonnal, a Red Bull járuljon hozzá saját elhatározásából a budapesti közterület fejlődéséhez.

Az Air Race-ből eredő előnyök, a Red Bull márka fényesen tartása bőven jár annyi előnnyel és bevétellel, hogy a világcég hozzájáruljon fővárosi közterületek fejlesztéséhez. A teljesség igénye nélkül a Szövetség a II. kerületért frakció vezetőjeként kezdeményezem, hogy a cég kezdjen tárgyalást az alábbi fejlesztési lehetőségek megvalósításáról: a II. kerületi Nagy Imre téri játszópark felújítása, ivókutak és XXI. századi minőségű, modern nyilvános illemhelyek létesítése, illetve ezek költségeinek biztosítása a budai belvárosban, graffiti-mentesítés támogatása Budapesten.

A Red Bull megmutathatja, hogy érti a fővárosiak terheit, és kompenzálja őket

Azt nem tudjuk, miért nem gazdálkodnak Budapest közös vagyonával annak felelősei az elvárható színvonalon, de a Red Bull még megmutathatja, hogy érti a fővárosiak terheit, és kompenzálja őket.

Éppen ezért a mai napon levélben kerestem meg a cég magyarországi illetékeseit, akiknek várom egyértelmű válaszát – zárja sorait Őrsi Gergely.

(MTI)

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.