Alföldi Róbert: A választás éjszakája: csalódás, érthetetlenség és reménytelenség. És menekülés. És feladás. És belenyugvás. És végtelen szomorúság….

Két kérdéssel bombázott a hvg.hu jelenlegi politikusokat, elemzőket, írókat, színházi embereket, aktivistákat, civileket. Az egyik: Hogyan élte meg 2018. április 8-át? A másik pedig: Egy év távlatából visszagondolva mit gondol, miért alakult úgy az eredmény, ahogy? 

Ön mit válaszolt volna?

Amíg gondolkodik, lássunk pár választ a megkérdezettektől:

Alföldi Róbert

“1) A választás éjszakája: csalódás, érthetetlenség és reménytelenség. És menekülés. És feladás. És belenyugvás. És végtelen szomorúság.

2) Miért lett ez az eredmény? Az összefogásra, a kockáztatásra, az igazságra és a valódi felelősségre képtelen ellenzék impotenciája miatt. Valamint a kormány professzionalizmusa és arroganciája, agresszivitása és hazugsága miatt. Valamint az emberek bizonytalansága és felkorbácsolt és életben tartott rettegése miatt.”

Prőhle Gergely

ex Petőfi Irodalmi Múzeum vezető, ex nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, az evangélikusok világi vezetője

1) Bíztam a Fidesz győzelmében, mint ahogy abban is, hogy az nem éri el a kétharmados arányt.

2) Az eredményt három tényezővel magyarázom: 1, számos területen vitathatatlanul javult az ország állapota, 2, a politikai kommunikáció kíméletlen, olykor gátlástalan profizmusa, 3, az ellenzéki pártok tehetetlensége, vezetőik vitathatatlan hátránya a miniszterelnökhöz képest.

Lendvai Ildikó

1) Hogyan éltem meg? Pocsékul. Ellenzéki győzelemre az előzmények után nyilván nem számítottam, de a kétharmad megakadályozására volt reális esély. Most megnéztem, másnap mit írtam ki a Facebook-oldalamra: „Satnya kielégülés volna pusztán a kis pártokból és az LMP-ből bűnbakot csinálni. A demokratikus oldal történelmi bűne (bűnünk), hogy 2014-től éveket vesztegetett el úgy, hogy nem találta ki a kivéreztetett parlamenten és a letarolt médián kívüli politizálás módjait.”

2) Miért alakultak így az eredmények? Nem vettük észre, hogy a demokratikus baloldal és a Fidesz között részleges szavazócsere folyik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük