A városnak te vagy a kovásza

Új színes falfestmény Hitka Viktória képzőművész rajza díszíti a belvárosi Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát.

A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült, a kivitelezés Magyarország első tűzfalfestő szervezete, a Színes Város Csoport munkája.

A festmény a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felkérésére köszönetképpen született meg – a budapestiek felé.

A járványügyi helyzet a nagyvárosi életre volt a legnagyobb hatással, egyéni és társadalmi szinten is itt generálta a legtöbb feszültséget. Ezért is fontos reflektálni erre a helyzetre kreatív köztéri megoldások szintjén is.

Fotó: Farkas András

A főváros városarculati cége a képpel a szolidaritás és az összetartozás üzenetét kívánta megjeleníteni, de arra is rámutat, hogy nincs mitől félnünk;

Ha baj van, valóban számíthatunk egymásra, mi budapestiek

Hitka Viktória alkotásának ráadásul most különösen fontos üzenete van, hiszen a város összefogott, lakói együtt vészelték át az elmúlt hónapokat.

A járvány generációkat kötött össze

Összehozta a szomszédokat, a segítségre szoruló és segítő kezet nyújtó városlakókat és új közösségek, csoportok alakultak, barátságok szövődtek. Mindenki kivette a részét, ki így, ki úgy, de sokan helyt álltak és bizonyítottak.

Fotó: Farkas András

“A generációk közötti párbeszéd kialakulása segíti a legjobban azt, hogy egy társadalom képes legyen elfogadóan, együttműködve alakítani az életet. A globális és az individuális történelem ott van az idősebbekben, az új iránti vágy a fiatalokban, de egymás nélkül nem tud jól működni a kettő. Az egész vírushelyzet a kintről és a bentről szólt. Ezért az épület homlokzatának osztásait használva a rajzon is létrehoztam külső és belső tereket. A kenyér, mint ajándék, gondoskodás jelenik meg, a szomszéd néninek vagy a nagymamának. Benne van az irónia, a jól ismert érzés emléke, hogy – “még egy kovász-kérdés a facebookon és megőrülök”.De benne van a lenyomata annak is, hogy milyen, ha egy társadalom tényleg együtt tud működni. Talán ilyen váratlan helyzetek kellenek hozzá, mint ez a vírus… Talán nem baj, ha nem felejtjük el, hogy lehet így is”

– elemezte a koncepciót Hitka Viktória, aki Budapesten született, és azóta is a városban él.

Tanulmányai alapján képzőművész, de klasszikus értelemben nem készít műtárgyakat. Felnőtt és gyerekkönyveket tervez és illusztrál, porcelán tányérokra ír feliratokat, és civil szervezeteknek segít vizuális kommunikációval, adományozási kampánystratégiákkal.

Forrás: Újpesti Hírmondó

Hitka Viktória

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük