Marad a nyár, a hőség, szombaton viszont….

A továbbiakban is marad az igazi nyár, de mikor legyen ha nem július közepén. Egy rövidke enyhülés azért szombaton még belefér.

Csütörtökön délután

Az ország délnyugati felén derült, száraz, az északkeleti felén mérsékelten felhős-napos idő lesz, ott elvétve előfordulhat gyenge záporeső. Többnyire gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Melegszik a levegő. Éjszaka csillagfényes idő ígérkezik, csapadék nélkül.

Pénteken tovább melegedő, túlnyomóan derült, nyaralóidőre van kilátás, kánikulával. Kissé megélénkül a déli, délkeleti szél. Éjszaka jelentősebb változás még nem történik az időjárásban, kifejezetten enyhe lesz a hajnal.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

csütörtök délután délnyugaton 31, északon 24,

péntek reggel 15,

péntek délután 29 – 33,
Szombaton ismét hidegfront éri el térségünket. A Dunántúl északi térségében megerősödő ÉNY-i széllel, délutántól felhősödéssel, záporokkal esőkkel már várhatóan mérséklődik a hőség. Az ország túlnyomó részén viszont még marad a kánikula, növekvő fülledtséggel, majd délután, este és éjjel elszórtan kialakuló, heves zivatarokkal.

– Vasárnap kelet felé távozik az erőteljes lehűlést hozó hidegfront. Délelőtt, a Dunától keletre még borongósabb idő valószínű esőkkel, záporokkal, de nyugat felől csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen kisüt a nap. Ám eközben, a nyugati országrész felől megerősödik az É-i szél. Viharos, 70-90 km/órás széllökések is előfordulhatnak!

Na és a jövőhét elejére is még tiszta nyár várható?

– Hétfőn, kedden és szerdán alapvetően napos valódi nyár, eleinte mérsékelten meleg, de napról-napra melegedő idő ígérkezik. Itt-ott, főként az északi, északkeleti országrészben gyenge, futó zápor előfordulhat, de nem lesz jellemző a csapadék. Eleinte mérsékelt, majd gyenge légmozgás valószínű.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön és Pénteken fronthatás nem várható, de az élénkülő D-i szélnek köszönhetően tovább melegszik a nyár. Front ugyan nem lesz felettünk, de az erősteljes melegedés megviselheti a szervezetet. Figyelni kell a kellő (2-3 liter/nap) folyadékpótlásra, ajánlott kerülni az erősebb fizikai megterhelést. Továbbra is erős lesz az UV-sugárzás, ezért lehetőleg a déli órákban ne tartózkodjanak huzamosabb ideig közvetlenül a napon, illetve gondoskodjanak a bőr és a szem megfelelő védelméről. A most légúti allergiás tüneteket tapasztalók valószínűleg a pázsitfűfélék, csalánfélék virágporára, vagy az allergén penészgombák spóráira érzékenyek. Pontos diagnózist allergológus állíthat fel.

Forrás

nyár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük