Connect with us

Kultúra

Rangos spanyol művészeti díjat kapott Krasznahorkai László

krasznahorkai
Megosztás

Krasznahorkai László magyar író, akit nem mellesleg évek hosszú sora óta  a Nobel-díj várományosok között is szamon tartanak, nyerte el idén a rangos spanyol Formentor nemzetközi irodalmi díjat – közölte döntését a zsűri szombaton.

Az irodalmi képzelet lenyűgöző labirintusa

„A magyar nyelv örökségének megismertetéséért, a képzelet elfeledett dimenzióinak helyreállításáért és elegáns írásának virtuozitásáért a zsűri a 2024. évi Formentor irodalmi díjat Krasznahorkai László magyar írónak ítéli oda. (…) a világ valóságát behálózó, feltáró, elrejtő és átalakító narratív erő fenntartásáért”,

– olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben.
Az öttagú testület méltatásában kiemelte, az irodalmi képzelet lenyűgöző labirintusainak felépítését, valamint a magyar író részletgazdag, lassú stílusát, amely

„a szórakoztatás ipari hatásától teljesen idegen irodalom alkotói energiáját tükrözi”. (…) Munkássága az évtizedek során az európai regény művészeti hagyománya iránt elkötelezett nemzetközi olvasóközösséget hozott össze”

– fogalmazott a zsűri a Kossuth-díjjal és Nemzetközi Man Booker-díjjal is elismert Krasznahorkai Lászlóról, akinek tizenegy könyve jelent meg spanyolul.

A díj

A Formentor nemzetközi irodalmi díjat 1961-ben alapították olyan művek minőségének és integritásának elismerésére, amelyek megszilárdítják az irodalom presztízsét és kulturális hatását. Az első évek díjazottjai között volt például az ír Samuel Beckett és az argentin Jorge Luis Borges.
Több évtizedes szünet után 2011-ben élesztették újra az elismerést, amelyet mások mellett a Nobel-díjas francia Annie Ernaux, az orosz Ludmilla Ulickaja, vagy tavaly a francia Pascal Quignar vehetett át.

Ezeket olvasta már?

Kraszanhorkai

kép maszol ro

Szerző