Connect with us

Kultúra

A Vidnyánszky-Demeter-Vashegyi trió szabja nemzetivé a kultúránkat – Totális kormány-központosítás a láthatáron

A Vidnyánszky-Demeter-Vashegyi trió szabja nemzetivé a kultúránkat - Totális kormány-központosítás a láthatáron
Megosztás

Nyakunkon a „szép, -nem is annyira- új világ, amiben a vidnyánszkyk szabják meg, hogy mit játszanak a színházak, a demeterek döntik el, hogy milyen kiállítást nézhetünk meg és milyen zenét hallgathatunk. Persze szigorúan „kerítésen innen”, hiszen párszáz kilométerrel arrébb, vagy néhány kattintással a világhálón szabad a pálya…..

Addig is nézzünk, olvassunk, amit még lehet!

Totális központosítás és egységesítés jöhet a kulturális életben

-írta az Index. A portál birtokába jutott a készülő új, átfogó kulturális törvény tervezete, amely elfogadása esetén

a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház (Vidnyánszky Attila), a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok (Vashegyi György), az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség (Demeter Szilárd) alá kerülhetnek.

A jogszabálytervezetből az derül ki, hogy

a vármegyei hatókörű városi, illetve települési kulturális szervezetek a módszertani együttműködés mellett a szakmai tevékenység dokumentumait, az éves beszámolót, a munka- és szolgáltatási tervet is el kell küldeniük jóváhagyásra annak az intézménynek, amely alá tartoznak.

Azt írják, a jelenlegi tervezet szerint a kormány a kultúrpolitikai céljait a következő intézményeken keresztül kívánja megvalósítani:

  • Nemzeti Kulturális Tanács (elnöke a kultúráért felelős miniszter, Csák János),
  • Magyar Művészeti Akadémia (elnöke Turi Attila),
  • Nemzeti Kulturális Alap (elnöke Csák János).

Az „egységesség” nevében

A készülő kulturális törvény célja az indoklás szerint

„a teljes kulturális ágazat egységes rendszerbe helyezése, (…) az intézmény- és tevékenységrendszer, a támogatások és irányítási területeinek összehangolt és egységes keretszabályozása”.

A tervezetből a lap szerint az is kiderült, hogy a Nemzeti Kulturális Tanács (NKT) hatásköre növekedni fog, de a legérdekesebb része a központi jóváhagyás. A tervezet alapján:

  • a Magyar Nemzeti Múzeum koordinálja a vármegyei hatókörű város múzeumok szakmai módszertani együttműködését, amely múzeumok a szakmai tevékenység dokumentumait, az éves beszámolót, a munka- és szolgáltatási tervet jóváhagyásra megküldik a Magyar Nemzeti Múzeumnak;
  • a vármegyei hatókörű városi könyvtárak szakmai módszertani együttműködését az Országos Széchényi Könyvtár koordinálja, ide kell elküldeni a fent felsorolt dokumentumokat;
  • a színház területén a Nemzeti Színház látja el a vármegyei hatókörű városi színházi szervezetek szakmai együttműködésének szervezését, koordinálja feladatait, ide kell megküldeni a dokumentumokat jóváhagyásra;
  • a komolyzene területén a Nemzeti Filharmonikusok, a tánc területén pedig a Nemzeti Táncszínház látja el a vármegyei hatókörű városi táncszervezetek szakmai együttműködésének szervezését, koordinálja feladataikat, a dokumentumokat ide kell megküldeni;
  • az alkotóművészet terén a Petőfi Kulturális Ügynökség a Magyar Művészeti Akadémiával közösen látja el a települési alkotóművészeti szervezetek szakmai együttműködésének szervezését, koordinálja feladataikat, itt azonban nincs szó vármegyei hatókörről.

A Demeter-monstrum csak hab a tortán

A lap birtokába jutott tervezetben még nem szerepel a nemrégiben bejelentett Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, amelyhez hat intézmény – a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – fog tartozni, és amelynek vezetője várhatóan Demeter Szilárd lesz. A tervezetben a Zeneakadémia egyáltalán nem szerepel, amely intézmény nemrég a szenátus, a dolgozók és a kancellár közötti feszültségektől volt hangos.

A készülő törvény minden ágazatra kiterjeszti a szakmai kontrollrendszert, a támogatásokra vonatkozó részben pedig az áll, hogy

„A kulturális támogatások során az átláthatóság, nyomonkövethetőség, felelősség követelményét kell érvényre juttatni, és biztosítani kell az e törvényben meghatározott célok közérdeknek megfelelő megvalósulását.”

A törvényjavaslat az önkormányzati és európai parlamenti választások után kerülhet a parlament elé és nincs kétség, hogy az erre tartott közszolgák a megfelelő gombot nyomják majd.

Demeter

Szerző